Ağaç Bakımında ikinci 5 Efsane!

Çoğu ev sahibi evlerinde ağaçlardan faydalansa da bunların bakımı hakkında fazla bilgiye sahip değildir. Ağaç bakımı hakkında duyduğunuz şeylerin büyük bölümü aslında yanlıştır, efsanelere ve yanlış anlaşılmalara dayanmaktadır. Ağaç bakımı hakkında 5 efsane aşağıda verilmektedir.

Efsane 6: Bazı hızlı büyüyen zayıf gövdeli ağaçlar, örneğin Gümüşi Akçaağaç ve Sibirya Karaağacı peyzaj içerisinde daha az tehlikeli hale gelmeleri için “tepeden kesilmelidir”.
Bu ağaçların tepeden kesilmesi potansiyel tehlikeleri ilk etapta azaltsa da gelecekte daha tehlikeli olmaları muhtemeldir. Tepeden kesme kesilerin altında dalların gelişimini tetiklemektedir. Çok sayıda kuvvetli filizin gelişmesi bağlantısı zayıf dalların oluşumuna neden olmaktadır. Aynı zamanda tepeden kesilen ağaçlar ve dalların içindeki çürük daha hızlı yayılmaktadır. Tepeden kesmenin 2-5 yıl sonrasında ağaç aynı boya ulaşacaktır ancak tepeden kesme işleminden öncesine kıyasla daha tehlikeli olacaktır. Aynı zamanda tepeden kesme ağaçları çirkin gösterir. Tepeden kesmeye alternatif olarak inceltme, kablaj veya ağacı yerinden sökerek daha uygun bir tür dikme işlemi düşünülebilir.

Efsane 7: Bazı ağaç türleri baharın başında budanırsa ağaçlar “kanar”, zorlanmaya ve sağlık sorunlarına neden olur.
Akçaağaç ve huş ağacı gibi bazı ağaçların baharın başlarında oluşan budama kesiklerinden dolayı “kanadığı” veya bitki özü kaybettiği doğrudur. Bu kanama ağaca zarar vermez ve asıl bitki özü kaybı buna bağlı değildir. Bazı istisnalar dışında rutin budama yılın her ayında yapılabilir. En kötü zaman ağacın baharda yeşerdiği zamandır. En iyi zaman ise ağacın uyku halinde olduğu dönemdir. Bir sonraki yıl çiçek açmayı üst seviyeye çıkarmak için bu sene çiçek açmadan hemen sonra budanması uygundur.

Efsane 8: Bir ağacın kök sistemi tepe sisteminin ayna görüntüsüdür. Çok sayıda insan toprak içinde derinlere uzanan büyük bir kazık kök hayal eder.
Aslında kazık kökler olgun ağaçlarda hiç yaygın değildir. Kazık kök gelişirse genellikle yüzey altında sert bölümlere denk geldiğinde yatay gelişme gösterir. Çoğu ağacın tüm kök sistemi toprak altında bir metre içerisinde yer alır. Ancak kök sisteminin yayılımı çok geniş olabilir, genellikle taç bölümünün 2-3 katına ulaşmaktadır.

Efsane 9: Ağaçların kök sistemine ulaşmak için “derin kök gübresi” gereklidir.
Genelde ağaçların lifli ve emici kökleri toprağın üstten 20 cm’lik bölümünde yer almaktadır. Kökler suyun ve oksijenin bulunduğu, kök gelişimi için en uygun koşullarda büyür. Toprakta 30-40 cm derinlik gübrenin konulması için fazla derindir.

Efsane 10: Bir ağaç örneğin yakınında ki bir inşaat nedeniyle kök sisteminin önemli bir kısmını kaybettiğinde, kök kaybının telafi edilmesi için tacın da kesilmesi gerekir.
Bu yaygın bir öneri olsa da araştırmalar tarafından desteklenmemektedir. Kök kaybı sonrasında, budanmamış ağaçlar, budanmış ağaçlara kıyasla daha iyi gelişim göstermektedir. Açıkça bilindiği üzere, dalların azaltılması ağacın yapraklarda besin üretme kapasitesini azaltacaktır. Ağaç kök hasarı nedeniyle bazı dalları kaybedecek olsa da (ağaç travma sonrasında hayatta kalırsa), hangi dalları kaybedeceğini kendisinin karar vermesi en iyisi olacaktır. Bu nedenle budama ilk etapta zararın azaltılmasıyla sınırlı olmalıdır. Akabinde, ağaç hasara yanıt verdikten sonra budama devam edebilir. Ağaç bakımında uzman bir kişiye danışılmalıdır. Nitelikli bir ağaç bakım uzmanı ihtiyacınız olan hizmeti verebilir. İyi bir ağaç uzmanı yalnız kabul edilmiş uygulamaları gerçekleştirecektir. Uzman ararken ISA sertifikası, mesleki birliklere üyelik gibi belgeler arayın ve sigorta belgesi isteyin. Kapı kapı gezerek ağaç işleriyle ilgili hizmet teklif eden kişiler konusunda dikkatli olun. Referansları kontrol etmekten çekinmeyin.