Bahçe havuzları, yaban hayatını çekmenin en kolay yollarından biridir, ancak arka bahçenizde muazzam bir delik açmak her zaman uygun bir seçenek değildir. Bir göletin tüm sevinçlerini, kırıp dökmeye ihtiyaç duymadan, küçük bir alana getirmek için iki seçenek var…
Küçük bahçeler, verandalar ve balkonlara uygun bir gölet için, bazen konteyner havuzu olarak bilinen, bir tencere/kap düşünün. Serbest duran konteyner havuzları, Suda Koşanlar-Gerridae, sucul-Corixidae ve kız böcekleri-Damselflies gibi çocukların bayıldığı su seven kanatlılar için mini bir sığınak sağlayabilir. İhtiyacınız olan tek şey su geçirmez bir kaptır – eski bir çinko tencere mesela ya da Belfast lavabosu veya benzeri bir su kabı da güzel olacaktır. Sadece suyla doldurmadan önce deliğini kapattığınızdan emin olun.
Eski, kesilmiş varillerle de yakışıklı görünümlü havuzlar yapabilirsiniz. Sızıntıları önlemek için içini dolgu macunu ile kaplamak akıllı bir önlem olabilir.
Konteyner havuzunuzu konumlandırırken uygun gölgeli bir yer seçin. Konteyner havuzları yaz güneşinde çok hızlı bir şekilde ısınabilir, bu da içindeki hayvanlar ve bitkiler için zararlı olacaktır. Özellikle soğuk bir büyünün vahşi yaşam cennetinizi sağlam bir buz tabakasına dönüştürdüğü kış aylarında sorunlar ortaya çıkabilir.
Seçtiğiniz su kabını toprağa gömmek, su sıcaklığının yıl boyunca mevsim şartlarına göre ayarlanmasına yardımcı olacaktır. Batık havuzlar ayrıca yaban hayatı için erişimi kolaylaştırır ve seçtiğiniz su haznesinin estetiği de önemli değildir – eski bir yıkama kabı bile güzel görünebilir. Örneğin bir kova, ilave kazma çabasını işin içine katmazsak, size biraz daha fazla derinlik katar. Bir çöp kovasını taşıyarak gömmeye çalışmayın! Amacınız Mariana Çukuru’nun* arka bahçe versiyonu değil. Küçük bir sulak yaşam alanı oluşturmaktır.
Batık mini göletiniz için bir yer çizerken, gölgeli bir yer seçin, ancak göletinizi doğrudan bir ağacın altına yerleştirmekten kaçının – kökler gölet kazılarınızı engelleyecek ve sonbaharda yapraklı döküntülerle dolmasına yol açacaktır. Bir çukur kazın ve konteynırınızı zemine batırın, kabın kenarı zemin seviyesinden biraz dışarıda kalacak şekilde otursun ve ardından etrafını taşlarla çevreleyin. Bu sadece kötü görüntülü kenarları gizlemekle kalmaz, aynı zamanda yeni inşa edilen sulama deliğinizi ziyaret edebilecek küçük yaban hayatı için ek bir yaşam alanı sağlayacaktır. Hazır olduğunuzda, havuzunuzu su ile doldurun. Mümkünse yağmur suyu kullanın, ancak eklemeden önce klorun dağılması için birkaç gün beklettiğiniz musluk suyuda rahatlıkla kullanılabilir.
Dikkate alınması gereken üç havuz bitkisi
Su kabınızı tam işlevli bir ekosisteme dönüştürmek için, suyu yosunlardan uzak tutmaya yardımcı olan oksijenli bitkilerden oluşan bir karışımın yanı sıra yaban hayatı çekmek ve yaşam alanı oluşturmak için birkaç bitki seçmeniz gerekir.
Su Nanesi – Mentha cervina
Islak zeminde veya suda mutlu bir şekilde büyüyecek aromatik, yığın oluşturan bir bitki. Arılar ve kelebekler buna bayılır.
Beni unutma çiçeği – Myosotis scorpioides alba
Bu dapper bitkisi sadece küçük beyaz çiçeklerin güzel bir görüntüsünü sunmakla kalmayacak, aynı zamanda yenilerini de çekebilir – yumurtalarını yapraklarının arasına koymak isterler.
Başaklı Su Civanperçemi-Myriophyllum spicatum
Oksijen seviyelerini artırmak için bu destek bitkisinden bir veya iki tane havuzunuza bırakın. Tüylü yaprakları yüzeyin hemen üzerinde kalacak ve yusufçuklar ve kız böcekleri için güvenli bir iniş alanı sağlayacaktır.
Basamak taşları veya rampa ekleyerek vahşi yaşamı ziyaret etmek için göletinize ulaşımı kolaylaştırın ve olabildiğince cazip olun, kendi havuzunuzu doldurmak için diğer havuzlardan yaban hayatını aşırmayın, yakalamayın.
Kevin Costner’ın Düşler Tarlası (Field of Dreams) filminde ki deyişini uyarlarsak “Eğer onu inşa edersen, geleceklerdir.”
*Mariana Çukuru, Dünya üzerinde bilinen en derin noktadır. Büyük Okyanus’ta, Guam Adası’nın güney batısında, Japonya ve Endonezya arasında, iki ülkeye de aşağı yukarı eşit uzaklıkta yer alır. Yapılan son ölçümlere göre en derin noktası yaklaşık 10.994 metredir. Uzunluğu 2.542 kilometre, genişliği ise 69 kilometredir. (Kaynak:Vikipedi)