Bahçenizden Yabani Otları Temizleyin!

En mükemmel bahçelerde bile, aşırı büyümüş yabani otları ve sarkan ağaçlardan, bitkilerden gelen döküntülerin olduğu bir alan bulmak mümkün. Hafta sonunuzu ya da tatil günlerinizi geçirmenin en iyi yolu gibi görünmesede, bahçenizin bu aşırı büyümüş alanlarını ve köşelerini temizlemek inanılmaz derecede faydalı olabilir. Ayrıca evinizin ya da bahçenizin görünümünü anında değiştirecektir.

Bakım yapacağınız alanı değerlendirerek başlayın. Ne kadar büyük, ne kadar sürecek, yardım ile yapmak daha kolay olur mu? Hangi bitkilerin aşırı büyüdüğünü değerlendirin ve hangi bitkilerin budanmaya ihtiyaç duyduğuna ve hangisinin tamamen kaldırılabileceğine karar verin.

Yabani böğürtlen gibi dikenlerle kaplanabilecek keskin veya tehlikeli bitkiler, bir sopa veya tırmıkla kenara itilmelidir. Zeminde takılmanıza neden olacak herhangi bir kaya veya objeler varsa  açığa çıkarılarak işaretlenmelidir.

Ağaçların ve çalıların budanması veya inceltilmesi gerekip gerekmediğini kontrol edin. Bunu yaparken çürümüş veya ölü dallara dikkat edin. Gerçekten kesilmesi gerekenlere karar verin. Çoğu durumda, istediğiniz alanı ve görünümü oluşturmak; çalılar, çiçek ve sebze yatakları için daha iyi ışık girişi sağlamak için budama yeterlidir. Yerini değiştirmek istediğiniz bitki ve çalıları belirleyin. Ayrıca gün boyunca hangi alanların gölgelendiğini dikkatlice belirlemelisiniz. Bu, bahçenizdeki her bitki için doğru yeri bulmanıza yardımcı olacaktır.

ÖNERİLEN ARAÇLAR

• Araçlar: Tırpan, budama makinesi veya motorlu testere, öğütme makinesi, budama makası, çit düzeltme makinesi, kürek, tırmık ve gerekirse bir çim biçme makinesi.
• Diğer ekipmanlar: El arabası, çöp kutusu, sepet ve uzun bir ip parçası.
• Koruyucu ekipman: Eldivenler, koruyucu gözlük/siperlik, kulaklık ve tabii ki iş botları.

Bahçeyi toplayarak ve dağınıklığa neden olan çöpleri veya doğal olmayan materyalleri kaldırarak başlayın. Plastik bitki saksıları, kırık toprak saksı parçaları veya bitki sapları gibi çöpleri toplayarak çöp kutusuna atın.

 

Bir tırpan veya çim biçme makinesi kullanarak çevredeki çimleri biçerek devam edin. Bu işlemden sonra, ne yapmanız gerektiğini görmek çok daha kolay olacaktır. Bu aynı zamanda işaret çubuklarınızın işe yaradığı zamandır. Biçerken ve etraflarını düzeltirken dikkatli olun. Kesilen parçaları toplayın ve bunları kompost haline getirin veya çöp kutunuza atın.

Artık bahçenizde bulunan yabani otları temizlemenin zamanı geldi. Önce uzun yabani otları ideal bir yükseklikte kesmek için çit budama makinesi gibi bir alet kullanabilirsiniz. Odunsu olmayan yabani otları bahçenizden temizlemenin en iyi yöntemi bir tırpan kullanmaktır.

Her şeyi yaklaşık 15 santimetre boyunda kesin, gerekirse aşamalı olarak kesebilirsiniz.  Ardından, kalan sapları topraktan çıkarın. Sapları çıkarmak zorsa, bir çatal kullanarak etrafındaki toprağı gevşetin. Bu işe yaramazsa, sapı çıkarmak için bir kürek kullanın. Kökleri ile birlikte yukarı çektiğinizden emin olun, aksi takdirde ot hızla yeniden ortaya çıkar.

Bahçenizdeki yabani otları temizlediğinize göre artık bitkilerle ilgilenmenin zamanı geldi.  Bir kürekle eski kök kalıntılarını kazın. İstemediğiniz küçük çalıları tamamen çıkarmak kolaydır. Onları toprağa yakın bir yerden kesin ve ardından köklerini çıkarın.

Bırakmak istediğiniz ağaçları ve çalıları kontrol edin. Kırılan dalları ana gövdeye yakın keserek çıkarın. Ardından, çok fazla büyümüş olan bitkilerinizi, yeni sürgünlere dikkat ederek, budayın. Birçok bitki köklerinden yeni süngünler çıkarır. Bu yeni bitkilerin başka yerlerde ortaya çıkmasına ve sonunda olgun bağımsız bitkiler haline gelmesine neden olur. Ormanlık alanda çoğalma için harikadır, ancak bir bahçe için ideal olmayan bir durumdur.

Çok fazla gölge oluşturan ağaçlarınız varsa, aşırı yoğun yapraklara sahipseniz veya dalları birbirinin üzerinden geçiyorsa, taçları inceltmek için bir yüksek dal budama makinesi kullanın. Çürük, yaşlı veya hastalıklı dallar derhal çıkarılmalıdır. Bunları buruşuk kabuklarından tanıyacaksınız, genellikle diğer dallardan daha koyudurlar ve yosunla kaplıdırlar.

Son olarak, tüm dalları kesmek için bir motorlu testere kullanın.

Artık bahçenizde temizlediğiniz alanları kazabilirsiniz. Ne ekeceğinize karar verirken açık, çıplak toprağa malç uygulamalısınız. Aksi takdirde yabani otlar hızla geri döner. Kenarların, bordürlerin ve çiçek yataklarının nerede olacağını belirleyin. Sonuçta, açıkça belirlenmiş alanlar, yabani otlarla dolu bir bahçe ile düzenli bir bahçe arasındaki farkı ortaya çıkarır. Çimlerin kenarlarını işaretleyin ve bir kürekle kesin.

Şimdi kalan çalıları sıralayabilirsiniz. Çok büyük veya gür hale gelenleri, onları kazarak ve kök topunu birden çok bölüme ayırarak bölün. Bir parçayı orijinal yerine dikin ve diğer parçaları bahçedeki yeni konumlara taşıyın. Dikilen alanlardaki boşlukları kapatın ve istediğiniz gibi yeni bitkiler ekleyin.

Video için YouTube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz;

Tüm HowTo (Nasıl Yapılır?) videoları için buraya tıklayınız.