Çim Alanda “Kış Uykusu Zamanı”

Ocak ayından Mart ayına kadar – bazı ülkelerde daha erken veya daha geç olmakla birlikte – çimlik alanlar bir tür “kış uykusu” sürecine girer, çimenlerin bahar mevsiminde sağlıklı biçimde uyanması için atılması gereken bazı adımlar vardır. Zemin donduğunda ne olur ve kar örtüsüyle baş etmenin en iyi yolu nedir? Sizler için açıklıyoruz.

Don ve Kar
Çimenler donla kaplanır kaplanmaz özellikle hassas bir hale gelmektedir. Bu dönemde üzerinde yürünmemesi veya fazla gerilime maruz bırakılmaması gerektiği bilinen bir gerçektir. Çimenler karla kaplandığında bir yalıtım etkisi oluşturur ve çimenleri don ve dondurucu rüzgarlardan korur. Karın yerde ne kadar süre kaldığının bir önemi yoktur. Mümkünse çimen üzerinde yürümekten kaçınılmalıdır.

Ancak çocuklu aileler için bu her zaman kolay değildir. Çocuklar bahçede oynarken çimen saplarına zarar vermektedir. Çimenler yüzde 80’i su olmaları nedeniyle oldukça hassas tepkiler göstermektedir. Çimen sapları kırılırsa, içindeki nem donar ve saplar yavaşça ölmeye başlar. Kış aylarında büyüme olmadığından bu hasarı onarmak mümkün değildir. Karlar erimeye başladığında sonuçlar gözle görülebilir. Sarı-kahverengi ayak izlerini veya kar küfü ve Tifül çürümesi gibi mantar hastalıklarını görmek mümkündür.

Bahar uyanışı
Dinlenme ve oyun amacıyla yemyeşil çimlere sahip olmak için büyüme başladığında donsuz günlerde gübre uygulanabilir. Çim büyümesini desteklemek için çoğunlukla nitrojen bazlı çimen gübreleri kullanılmalıdır. Çimenler kış boyunca daha fazla gerilime maruz kaldığı için daha fazla besin maddesine ihtiyaç duymaktadır.

 

İpucuBu yıl çim alan altına su püskürtme sistemi kurmak isteyenler bu işlemi çimen büyümesi başlamadan önce donsuz günlerde gerçekleştirmelidir.