İlkbaharda Çimlerinizi Kurtarma Rehberi

Kış aylarının soğuk ve sert hava koşulları, çimlere zarar verebilir ve baharı yıpranmış bir çimle karşılayabilirsiniz. Neyse ki, bahçe yazarı Marc Rosenberg’in önerdiği bazı basit adımları izleyerek çimlerinizi canlandırabilir ve sağlıklı bir yeşil çim alana dönüştürebilirsiniz.

Marc Rosenberg – Bahçe yazarı olmam nedeniyle arkadaşlarım ve ailem genellikle kusursuz bir çime sahip olduğumu düşünür, ancak gerçek tam tersi! Kuraklıktan zarar görmüş çiminizle ilgili ne yapacağınızı merak ediyorsanız endişelenmeyin. Hava ısındıkça, harekete geçme zamanı! Bu adımları şimdi birlikte nasıl yapacağımıza bir bakalım.

Çimler Neden Tam Olarak Kurtarılamıyor ?
Yağmurlu kışın ardından birçok çim toparlandı, ancak seyreklik en yaygın şikayetlerden biri. Derin köklere sahip yerleşik çimler daha şanslıyken, yeni veya kumlu topraktaki çimler yenilenmeye ihtiyaç duyabilir.

Çimlerin iyileşmesi çim türüne de bağlıdır. İklim değişikliği göz önüne alındığında, daha kurağa dayanıklı tohum karışımlarıyla çim ekmek veya çimi yoğunlaştırmak gerekebilir.
Seyrek Çimler ve Doğal Çözümler

Seyrek çimler, geniş yapraklı yabancı otlar için adeta bir cennet. Karahindiba, yonca ve at ısırganı gibi istenmeyen bitkiler çimlerin üzerinde çıkabilir. Yabancı otlar, bazı çim türlerinden daha derinlere kök saldığı için kuraklığa karşı daha dayanıklıdır. Bu nedenle yazın çimler kahverengiye dönerken, yabancı otlar çoğalır.

Halkın ziyaretine açık alanların çimlerini bakımlı tutan profesyonel bahçıvanlar dahil birçok uzman, geniş yapraklı yabancı otlara karşı en iyi doğal çözümün, sık ve sağlıklı bir çim örtüsüne sahip olmaktan geçtiğini bilir. Sağlıklı bir çim, kimyasal kullanmadan yabancı otların yerleşmesini engelleyebilir.

Ancak bu aşamadan önce mevcut yabancı otların temizlenmesi ve seyrek alanların yeniden ekilmesi gerekir.Bu sayede geride kalan boş alanlar yeniden çim ekimine hazır hale gelir.

İlkbaharda Çim Kurtarma Operasyonu

Sonbahar, çim tohumu ekmek veya yeni çim döşemek için en uygun mevsim olsa da, ilkbaharda da çim ekilebilir. Ancak yazın sıcaklığın artmasıyla birlikte çimlerin kökleri henüz tam gelişmeyeceği için düzenli sulamaya ihtiyaç duyacaktır.

Benzer şekilde, ölü veya aşınmış çim alanlarını şimdi onarmak, yaz mevsiminin zorlu koşullarına daha dayanıklı bir çim elde etmenizi sağlayacaktır. Küçük alanlar için, fidelik toprak ve çim tohumu karışımı kullanabilirsiniz. Bu kitler, ölü otlar ve yabancı otlar temizlendikten sonra toprağın hafifçe tırmıklanıp karışımın eklenmesiyle küçük alanlarda kullanıma uygundur. Düzenli sulama yapmaya özen gösterin.

Eğer geniş ölü alanlar varsa, yarım ay şeklinde bir kenar kazma aleti kullanarak alanı sınırlandırabilir, ardından kürekle toprağı kazıp kaldırabilirsiniz. Daha sonra bahçe tırmığı ile tabandaki toprağı hafifçe havalandırın, yeni toprak ekleyin, sıkıştırın ve paket üzerinde belirtilen oranda çim tohumu ekin. Kuşlar çim tohumlarını gagalayabileceğinden, tohumları hafifçe toprağı tırmıklayarak gübre ile karışmasını sağlayın.

Bu adımları izleyerek çimlerinizi canlandırabilir ve bahar boyunca sağlıklı ve güzel bir yeşil çim alana sahip olabilirsiniz.