Yetiştirdiğiniz Meyvelerden Şurup Tarifi

Yazın ortalarına gelirken, kendi meyvemizi yetiştiren bizler, hasat işleriyle giderek daha fazla meşgul olacağız. Çilek tarlasında sümüklü böceklerle şimdiden yarışıyoruz; ahududuların dalları meyvenin ağırlığıyla bükülmeye başlıyor ve siz farkına bile varmadan, kuş üzümü ve böğürtlen toplamaktan parmaklarınızda kırmızı lekeler olacak.

Böyle zamanlarda, tek bir meyveyi boşa harcamamak için sık sık Google’da “artan meyve ile ne yapmalı” gibi aramalar buluruz. Fazlalalık olan meyveler için favori kullanımlarımızdan biri ev yapımı meyve şuruplarıdır. Her türlü içecek ve pudingi tatlandırmak için kullanılabilen tatlı, şekerli sıvılar, şaşırtıcı derecede hızlı ve kolay yapılır. Ve onları yapmak için kullandığımız sadece meyve değil – bitkiler de yardımcı malzeme olarak işin içine dahil olabiliyor.

Ev Yapımı Meyve Şurubu Ne Kadar Süre Saklanır?
Şurupların içindeki şeker koruyucu görevi gördüğü için, siz meyveleri toplamayı bitirdikten çok sonra bile evde yapılan ürünlerin tadını çıkarabilirsiniz. Ev yapımı şuruplarınızı kapalı, sterilize edilmiş bir şişede bir yıla kadar saklayabilir ve açıldıktan sonra, buzdolabında yaklaşık on gün saklanabilirler.

Basit Meyve Şurubu Nasıl Yapılır?
Şuruplarımızı tatlandırmadan önce, insanları gereksiz yere kokteyl yapmaktan alıkoyan, kokteyllerin yaygın bir bileşeni olan “basit şeker şurubu”nun ne olduğunu açıklayalım.

Aynı hacimde su ile beyaz şeker karışımı, eriyene kadar ısıtılır ve soğumaya bırakılır.

Örneğin 250 gr beyaz şeker için 250 ml suya ihtiyacınız var. Aromalı meyveleri, lezzetlerini çıkarmak için herhangi bir ısıtma, ezme ve demleme yöntemi kullanarak diğer malzemelerle birleştiriyorsunuz. Aşağıda favorilerimizden ikisini seçtik, ancak kendi tatlı karışımlarınız için diğer tatları da deneyebilirsiniz.

Ahududu Şurubu Nasıl Yapılır?
Yapabileceğiniz tüm meyve şurupları arasında ahududu şurubu bir numaramız. Canlı kırmızı renk her zaman bir şişede harika görünürken, meyveli turta gibi  hemen hemen her tatlıda kullanılabiliyor.

Ahududu Şurubu Malzemeler
250 ml su

250 gr beyaz şeker

bir avuç ahududu

Yöntem
Suyu bir tencerede şekerle ısıtın ve kaynatın, ısıyı azaltın ve şeker eriyene kadar karıştırın ve altını kapatın.

Ahududuları yıkayın, şeker şurubuna ekleyin ve birlikte ezin.

Tüm tatların birbirine karışması ve birleşmesi için yaklaşık bir saat bekletin.

Sıvıyı ince gözenekli bir süzgeçten sterilize edilmiş şişelere veya kavanozlara süzün.

(Kalan ahududu posasını bir sonraki meyveli turtanıza ekleyebilirsiniz.)

Nane Şurubu Nasıl Yapılır?
Bir tatlı üzerine nane şurubu serpmek harikalar yaratır, özellikle o tatlıda çikolata veya dondurma varsa.

Nane Şurubu İçin Malzemeler
250 ml su

250 gr beyaz şeker

Küçük bir demet nane (yaklaşık 20 taze nane yaprağı)

Yöntem
Tüm malzemeleri bir tencereye ekleyin ve kaynayana kadar ısıtın, ısıyı azaltın ve şeker eriyene kadar karıştırın ve altını kapatın.

Nane aromalarının demlenmesi için soğumaya bırakın, örtün ve bir kenarda bekletin.  (En az bir saat, bir gece bekletme en iyisi.)

Sıvıyı ince bir elek ile sterilize edilmiş şişelere veya kavanozlara süzün.

Evde Yapılabilecek En İyi Beş Şurup

İşte ev yapımı meyve veya bitki şurupları yapmak için en sevdiğimiz beş malzeme daha;

  • Çilek: Tüm meyve şurupları içinde en yaz meyvesi olanıdır.
  • Ravent: Daha ekşi meyveli tat, baharat tadı için zencefil ekleyin.
  • Frenk üzümü: İçecek haline getirmek için en iyi şuruplardan biridir.
  • Limon mine çiçeği: Limon şerbetini seviyorsanız, limon mineçiçeği şurubunu da seveceksiniz.
  • Zufa Otu: Bu bitkinin yaprakları nane ve meyankökü karışımı gibi bir tat verir, bu da onu alışılmadık ve lezzetli bir şurup haline getirir.

 

Ev Yapımı Meyve ve Bitki Şuruplarının En İyi On Kullanımı

  • Basit, ferahlatıcı bir içecek için su ekleyin.
  • Basit, ferahlatıcı bir köpüklü içecek için sadece maden suyu veya limonata ekleyin.
  • Kendi lezzet kombinasyonlarınızı deneyerek istediğiniz sayıda kokteylde kullanın.
  • Buzlu çaya birkaç damla ekleyin.
  • Kreplerin üzerine dökün.
  • Dondurmanın üzerine dökün.
  • Kahvaltılık mısır gevreğinizin üzerine dökün (veya sıcak yulaf lapasına karıştırın).
  • Puding yaparken fırınlamada kullanın.
  • Et veya sebzeler için bir sos olarak kullanın ve modaya uygun bir şef olduğunuzu hayal edin.
  • İşte karşınızda – bitki veya meyve şurupları yaparak cömert bir hasatın harika bir kullanımı!