Odunlarınızı mümkün olan en iyi koşullarda saklamak size kış boyunca maksimum ısı verecek ve şöminenizi hasardan koruyacaktır. Mükemmel bir yanma, yakacak odununuzu nasıl sakladığınızla ilgilidir. Kullanmadan önce odunlarınızın küf ve nemden arınmış olduklarından emin olun. Tüm mevsim boyunca sıcak ve uzun süreli bir yanma için ipuçlarımızı takip edin.
YER
Kesmeden önce yakacak odununuzu nerede saklayacağınıza dair bir plan yapın. Kolaylık sağlamak için, sizi karda çok yürütmeyecek bir alanı seçebilirsiniz. İçerde daha küçük bir istifleme alanı düşünün. Başka bir yerde tutulan daha büyük bir istiften alınan odunlarla doldurulabilir. Sadece düzenli olarak istiflemeyi unutmayın!
Odunlarınızı rüzgara maruz kalan ve çitlerle çevrili bir yerde depolamaktan kaçının. Ayaklı bir rafa, beton veya tuğla bir duvara doğru istiflemek en iyi seçenektir. Son olarak ve en önemlisi, ahşap her zaman kapalı ve neme maruz kalma olasılığından olabildiğince uzakta saklanmalıdır.
BOYUT HER ŞEYDİR
Yakacak odun söz konusu olduğunda daha büyük odun parçaları her zaman daha iyi değildir. Daha büyük odunlar neme tutunur ve kuruması iki kat daha uzun sürer. Ahşabın barındırdığı nem çok fazla kurum ve duman üretir ve şöminenize zarar verebilir. Bir rehber olarak, odun parçaları tek elinizle tutamayacak kadar büyükse, yanmak için de çok büyüktür. 15-20 cm çapında kesilen odun parçaları idealdir.
Uzunluk söz konusu olduğunda, dikkate alınması gereken iki nokta vardır; şöminenizin boyutu ve depolayacağınız alanın boyutu. Sizi aynı işi iki kez yapmaktan kurtarmak için kesmeden önce bu alanların her ikisini de ölçün.
BRANDANIN ALTINDA SAKLAYIN
Evinizde tüm yakacak odunlarınızı istifleyecek kadar büyük bir kapalı alan bulmakta zorlanıyorsanız, istifinizi kaplayacak su geçirmez bir branda işinizi görecektir. Ancak bunu yapmadan önce, ağaç yığınınızın tabanının uygun olduğundan emin olun. Yığınınızın altındaki odunlar toprak üzerinde duruyorsa, ne kadar az yağmur yağarsa yağsın odunlarınız asla kurumaz. Bunları yerden kaldırmak için bir tuğla tabakası veya tahta bir taban bu sorunu çözecektir.
Odunlarınızın kuruma sürecini kolaylaştırmak için yeterli hava akımına ihtiyacı vardır. Birbirlerine çok sıkışık veya duvara sıfır bir şekilde dayandıklarında asla yanmaya hazır olmayacaklar. Hava akışı ne kadar iyi olursa, kurutma işlemi o kadar hızlı ve yanma o kadar iyi olur. Su geçirmez bir örtü veya muşamba kullanma yolunda ilerliyorsanız, havanın kütüklerden geçmesine izin vermek için kenarların açık bırakıldığından emin olun.
DUYULARINIZI KULLANIN
Odunlarınızın içini fiziksel olarak görmeden, yanmaya hazır olduklarından emin olmak neredeyse imkansızdır. Koşulların doğru olması şartıyla, odunun tamamen kuruması 6 ila 24 ay sürebilir.
Mümkünse ölü ve düşen dalların kullanılması, kuruma süresini önemli ölçüde azaltacaktır. Öyleyse, eviniz için odun yakma konusunda yeniyseniz veya hazırlıksızsanız, ne bulabileceğinizi görmek için arka bahçede bir keşif yapın.
Odunlarınız yanmaya hazır olup olmadığını nasıl belli eder:
• Odunlarınız her şey gibi “öldüğünde” rengini kaybedecektir. Rengi soluksa, büyük olasılıkla yanmaya hazırdır.
• Odununuz yumuşaksa, içi hala yeşil olacaktır. Odun, tüm nemini kaybettikten sonra çok sertleşir.
• Odunlarınızın üst üste koyarken ve dizildiğinde çıkardığı sese dikkat edin. Kuru odun içi boş ses çıkarırken, ıslak odun ağır bir gürültü çıkarır.
• Odunlarınızın ağırlığını hissedin; ağırsa nem barındırıyor, hafifse kuru demektir.