Pratik Şekilde Çit Dikme Aşamaları

Amacınız ister bahçenizde size özel bir alan yaratmak ister sadece klasik bir bahçe görüntüsü sağlamak olsun bahçede sınır çizmek için bir çitten daha iyisini bulamazsınız. Çitler sadece yeşil alan yaratmaktan ve güzel bir görsel oluşturmaktan ibaret değillerdir. Bitki çitler tamamen yerleştikten sonra yuva yapan kuşlar için hayati bir yaşam alanı oluştururlar. Nesli tükenmekte olan yabani hayvanlara (kirpi gibi) barınak oluştururlar. Kelebek gibi faydalı böcekleri etraflarına çekerler. Hatta dikenli bir çit hırsızları bahçenize girmeden önce iki kere düşünmeye teşvik bile edebilir.

Bitki çitleri rüzgarları önleyerek ve hassas bitkilere bir barınak oluşturarak bahçelerde bir mikro iklim yaratırlar. Kıyı bölgelerinde rüzgarla gelen kum ve tuzun zararlı etkilerini azalttığı için daha fazla popülerlik kazanmıştır. Yoğun ve olgun çitler etraftaki sesi azaltarak size daha sakin bir ortam hazırlar. Düzgün biçilmiş sağlıklı çitlerin evinizin cazibesini ve hatta değerini bile arttıracaktır.

Bitki çit ekmek için en doğru zaman nedir?

Yaprak dökmeyen çitleri ekmek için en doğru zaman sonbahar başlangıcıdır. Eğer bu zamanı kaçırdıysanız bir sene beklemenize gerek yok, sonbaharın sonlarında ve hatta kış başında bile çit ekimi yapılabilir. Yaprak döken çitler ise sonbahar ortası ile kış sonu arasında ekilmelidirler. İster yaprak döken ister dökmeyen çit ekmeye karar verin, ekim sırasında toprağın su dolu veya donmuş olmadığından emin olun!

Çit ekmeden önce yabani otları temizlemeli miyim?

Evet – yabani otların temizliği sağlıklı çitlerin büyümesi için hayati önem taşır. Yabani otlar topraktan çitleriniz için gerekli besin ve nemi çalarak sağlıklı gelişimi engelleyeceklerdir. Eğer çit ekecek alanınız küçükse yabani otları ellerinizle köklerinden kopartın. Elinizden geldiğince çok yabani ot kökü kopartmak çitlerinizin gelişimini olumlu yönde etkileyecektir. Eğer alanınız büyükse, ekimden 2-4 hafta öncesinde yabani ot ilacı uygulayın. Organik bahçeciler doğal (kimyasal olmayan) ilaçlar deneyebilirler, fakat bu tür ilaçların etkili olabilmesi için bir kereden fazla uygulanması gerekebileceğinden ekiminiz gecikebilir.

Weeding-768x512

Açık köklü mü yoksa saksıda mı ekim yapılmalı?

Açık köklü çit bitkileri hem daha popüler hem de daha ucuz olan seçenektir. Genellikle demet halinde satılan bu bitkileri alır almaz paketinden çıkarmak ve birbirinden ayırmak çok önemlidir. Açık köklü bitkileri paketlerinde bırakmak veya köklerin kurumasına izin vermek onları çöpe atmak demektir. Bütün paketleme malzemesini çıkartıp kökleri bir kova su içinde koyarak nemli tutmak ve olabildiğince hızlı bir şekilde çitleri ekmek gerekir. Eğer ekime başlamak için biraz zamana ihtiyacınız varsa toprağa delik açın, bitkileri geçici olarak bu deliklere yerleştirin ve toprağı geri doldurun. Saksıdaki çitler açık köklülerden daha masraflı olmakla beraber ekim sonrasında çok daha hızlı büyürler.

Yaprak dökmeyen çit için en iyi bitkiler nelerdir?

Yaprak dökmeyen çitler yıl boyu mahremiyet sağladığı ve yılda iki kere kesme ve düzeltmeye ihtiyaç duydukları için yaygın biçimde kullanılırlar.

Pyracantha rogersiana – küçük yapraklı, yoğun ve dikenli. Krem beyazı çiçekler ve birçok turuncu-kırmızı meyveler.

Prunus lusitanica – geleneksel yoğun bir çit, yaz başlarında güzel kokulu beyaz çiçekler, devamında daha koyu ve mor meyveler.

Taxus baccata – yoğun ve karanlık bir çit. Olgunlaşması uzun sürebilir çünkü yılda ortalama 40cm uzar.

Buxus sempervirensm – Alçak büyüyen daha resmi bir çit. Bu bitkide mantar ilacı kullanmak gerekebilir.

Ilex aquifolium – İstenmeyen misafirlere karşı önlem almak istiyorsanız, bu yoğun ve az bakım gerektiren çit size göre.

x Cuprocyparis leylandii – hızlı büyüyen uzun çitler. Kesinlikle küçük bahçeler için değildir. Düzenli kesme ve düzeltme ister.

Photinia xfraseri ‘Red Robin’ hızlı büyüyen parlak kırmızı yapraklı çitler.

 

Yaprak döken çit için en iyi bitkiler nelerdir?

Fagus sylvatica – İlkbahara kadar kahverengi yapraklarına tutunarak fazladan mahremiyet sağlar.

Crataegus monogyna – Dikenli. Sonbaharda kırmızı meyveler verir. Karışık çitlerde kullanımı popülerdir.

Carpinus betulus – Soğuk bölgelerde kullanım için uygundur. Yapraklarına ilkbahara kadar tutunur.

Berberis thunbergii – Sonbahar rengine aşıksanız kullanmanız gereken bitki budur.

Hippophae rhamnoides – Kıyı bölgelerinde kullanıma uygundur. Turuncu meyveler ve güllere ev sahipliği yapar.

 

Bir sıra mı iki sıra mı ekmek gerekir?

Çitlerinizi ekerken birinci planda fazladan mahremiyet yerine daha düşük maliyet varsa tek sıra ekim yapabilirsiniz. Bitkilerin arasında 38-45cm boşluklar bırakarak ekiniz. Eğer mahremiyet birinci planda maliyet ikinci planda ise iki sıra ekim yapmanızı öneririz. Bu durumda bitkilerin arasında 45cm bırakınız. Sıralar arasında ise en az 40 cm boşluk bırakınız.

Çit nasıl ekilir?

Çitlerinizi ekmeden önce şunu hatırlayın: bir çitin olgunlaşması 8 yılı bulabilir. Yani çitleri doğrudan bahçenizin sınırlarına ekmek ileride komşunuzla problem yaşamanıza sebep olabilir.  Düz bir sıra elde etmek için iki sopa arasına bağlanmış bir ip veya ağaç destek kazıkları kullanabilirsiniz. Bahçe küreğinizin derinliğinde bir hendek kazın ve içine bol miktarda iyi çürümüş organik gübre karıştırın. (bahçe kompostu gibi) Bir bahçe tırmığı yardımıyla organik gübreyi toprakla iyice karıştırın, yoksa dibe çökerek faydasını kaybedecektir. Kazılan toprağı geri koyarken yine bol miktarda organik gübre ile karıştırın ve delikleri kapatın.

Planting_hedges-590x390

Ekim sonrası çite nasıl bakmak gerekir?

Çitler genellikle düşük bakım gereksinimleri olan bitkilerdir. İlk iki yıl boyunca yabani otlardan korumalı ve kurak dönemlerde sıkça sulanmaları gerekir. İlkbahar sonunda malçlama yapmak hem çitin büyümesini hem de nemi hapsetmesini sağlayacaktır. Malçlama öncesinde yılda bir kere olmak şartı ile bitkileri genel bakım gübresi ile besleyin.

Siz de bahçenize çit ekimi yaptıysanız tecrübelerinizi paylaşmak üzere Facebook sayfamıza davetlisiniz!