İki senelerin eskitemediği bahçıvandan, sera temizleme hakkında; en hızlı yöntem (tavsiye etmediğimiz!) ve en verimli yöntem (güvenli ve mantıklı!) şeklinde, iki iyi ipucu aldık.
Kışın bahçede yapmanız gereken çok iş yoktur, olanlarda çok eğlenceli işler değildir. Bu eğlencesiz görev listesinin en tepesindekilerden biri, ‘sera temizle’ olabilir. Sizi ıslak ve çamurlu hale getirme riski taşıyan ve çok da önemli görünmeyen bir serüven gibi algılansa da, ne yazık ki bu önemli bir iş ve bu nedenle kuru, güneşli bir gün için beklemenizi tavsiye etmekle başlayalım sözümüze. İşte o güzel gün geldiğinde kendinize güzel bir kahve doldurun, radyoyu açın ve fırçalamaya başlayın…
Temiz bir seranın daha verimli hale gelmesinin iki temel nedeni vardır. İlk olarak, tıpkı bitkilerin geliştiği bir yer olduğu gibi, gelişen bitki hastalıklarına da ev sahipliği yapabilir. Çoğu sera bitkisi, hastalıkları toplayabilir ve bu kötü hastalıklar kış boyunca yerleşebilir, yeni bitkiler büyümeye başladığında nüksedebilir. Bu da küf ve çürüme ile domates, biber ve diğer sera sakinlerini hastalandırabilir. Sera örtüsünün üstünü temizlemek ve içini ovmak, bitkilerin büyümesi için ortamı daha güvenli bir hale getirmeye yardımcı olacaktır.
Temiz bir seraya sahip olmak için ikinci neden de, ne yazık ki bizi sera dışını ovmak zorunda bırakacak olan, bitkilerin ışığa olan ihtiyacıdır.
Sera’yı boşaltmak
Sera içinde herhangi bir temizliğe başlamadan önce, sera içinden çıkarabildiğimiz kadarını çıkarmamız gereklidir. Eski bitki kalıntılarından kurtulun (hastalıkları yoksa, gübreye çevirebilirsiniz veya bir şenlik ateşinde işinizi görecektir) ve tencere, raf, baston, enkaz, ne varsa kaldırın. Eğer bu maddelerin herhangi birini geri dönüşüm için kullanacaksanız, o zaman düzenli bir sıraya koyun. Sera örtüsü temizlenirken bitkilerinizi benzer sıcaklıkta ki ortamda tutmanızda büyük önem vardır. Eğer halen büyümekte olan ve yerinden hareket ettirilemeyecek bitki var ise, su geçirmez malzeme ile örtün.
Sera içinde bitkiler doğrudan toprağa dikilmiş ise toprağı en az iki yılda bir yenilemek iyi bir fikirdir, bu nedenle temizleme görevlerinizi bitirdikten sonra taze değiştirmeye hazır toprağı birkaç kürekle atın.
Sera nasıl temizlenir?
Bahçede bir şey temizlemenin en kolay, en hızlı ve en tatmin edici yolu, yüksek basınçlı yıkama makinesi kullanmaktır. Ancak, camda (veya başka malzemelerden yapılmış seralar dahi) yüksek hızda püskürtülen su kullanılması pek önerilmez – bazı jetler öylesine güçlüdür ki eşikleri yerinden oynatabilir veya kırabilir; bu nedenle yosunları sökmeye kararlıysanız, kullandığınız yıkayıcı, hedeflediğiniz yapı için uygun olmalıdır.
Bir serayı temizlemenin en güvenli ve en mantıklı seçeneği, bir bez ya da sünger ile ovalama işlemidir. Pencereleriniz plastikten yapılmışsa seçilen süngerin camları çizmediğinden veya zarar vermediğinden emin olmak için önce küçük bir alanda test edin. Yıkadığınız su kaçınılmaz olarak sera toprağına düşecektir, bu nedenle sert kimyasallardan kaçınılmalıdır. Profesyonel sera deterjanları da mevcuttur ve inatçı mikroplar genellikle çerçeve ve cam arasındaki birleşmelerin arasında saklanır – onları sökmek için de esnek bir plastik kazıyıcı kullanın.
Son olarak, temizlik yaparken kırık parçalar veya gevşek vidalar gibi sera hasarına karşı dikkatli olun ve bunları onarım için zaman ayırın. İyi bir temizlik ve bakım sonrası, seranız eski ışıltısını geri kazanacak ve ilkbahara hazır olacaksınız.