Motorlu Testerenizi Nasıl Temizlemelisiniz?

Testere tozu, kir ve fazla zincir yağı, motorlu testerenizin etkililiğini hızla sınırlayabilir. Bu konuyu bilmek, motorlu testere bakımının önemli bir bileşenidir.

MOTORLU TESTEREMİ NEDEN TEMİZLEMEM GEREKİYOR?
Motorlu testerenizi her kullandığınızda, bitki artıkları, özsu ve reçine zincire yapışır, kesici dişler hafifçe körelir ve motor bileşenlerinde toz birikir. Temizleme yapılmazsa, zamanla motorlu testerenin işlevselliğini kaybetmesine neden olur. Mutlaka her kullanım sonrası motorlu testerenizi temizleyin.

MOTORLU TESTERE NASIL TEMİZLENİR
Her zaman mükemmel performans sunmasını sağlamak için düzenli olarak motorlu testerenize zaman ayırın.
Konu temizlik olduğunda akülü, elektrikli ve benzinli motorlu testerelerin her birinin özel gereksinimleri vardır.

ÖNCE GÜVENLİK
Motorlu testereyi temizlerken motorlu testerenin kapalı olduğundan ve çalışmaya başlayamayacağından emin olun. Bu şu anlama gelir:
• Elektrikli testereniz varsa fişini çekin.
• Akülü testere için aküyü çıkarın ve zincir frenini aktive edin.
• Benzinli testere için motoru kapatın, zincir frenini aktive edin ve hala sıcaksa soğumaya bırakın.

STIHL’in sağlam malzemeden yapılmış iş eldivenlerini giymenizi öneririz. Uygun koruyucu giysi ve motorlu testereyi güvenli bir şekilde nasıl kullanacağınız hakkında daha fazla bilgi için lütfen kullanım talimatlarınıza bakın.

ALETLER
Kesim ataçmanını temizlemek için aşağıdaki malzemeleri elinizin altında bulundurmalısınız:
• Temiz bir boya fırçası
• Yumuşak kumaş
• Eğe mastarı
• Stihl SuperClean Pas Sökücü

Her kullanımdan sonra motorlu testere gövdesini nemli bir bezle silerek temizleyin. Akülü modeller için aküyü ve akü yuvasını nemli bez kullanarak temizleyin. Elektrik bağlantı noktalarını temizlemek için bir boya fırçası daha kullanışlı olacaktır.

Hava giriş deliklerini kontrol edin ve gerekirse bir fırça veya basınçlı hava ile temizleyin. Motorun aşırı ısınmasını önlemeye yardımcı olduklarından, hava giriş deliklerinin doğru çalıştığından emin olmak önemlidir.

Pala kapağını çıkarın ve zincir dişlisinin etrafındaki alanı temizleyin. Özellikle inatçı kirlerin üstesinden gelmek için STIHL pas sökücüyü kullanabilirsiniz.

Düzenli temizlik, palanızın ve zincirinizin erken aşınmasını önlemeye yardımcı olur. Daha sonra düzgün bir şekilde temizlemek için önce testere zincirini ve palayı çıkarın. Yağ çıkış deliği ve kanalındaki yağ kalıntılarını ve kiri temizleyin, ardından yağ giriş deliğini ve pala kanalını temizleyin. Bunun için bir eğeleme mastarı kullanabilirsiniz. Düz bir eğe kullanarak palada bulunan çapakları temizleyebilirsiniz.

Temizledikten sonra kesme ataçmanını yağlayın. Temiz pala ve zinciri motorlu testereye tekrar takın ve pala kapağını yerine takın.

İPUCU: Varsa, en küçük kir parçacıklarını bile temizlemek için kullanabileceğiniz bir hava kompresörü daha da iyi bir sonuç verir. Motorlu testerenizi bir sonraki kullanıma kadar her zaman pala kılıfı takılı olarak nemsiz bir yerde saklamalısınız.

UZUN SÜRE SAKLAMADAN ÖNCE MOTORLU TESTERE NASIL TEMİZLENİR
Motorlu testerenizi sık sık ve özellikle daha uzun bir aradan önce (üç ay veya daha fazla) daha kapsamlı bir şekilde temizlemeniz gerekecektir. Akülü, elektrikli ve benzinli motorlu testereler için sürecin çoğu aynıdır:

ZİNCİRİ TEMİZLEYİN VE BİLEYİN

Palayı ve zinciri testereden çıkarın. Her ikisini de yukarıda açıklandığı gibi temizleyin. Her iki bileşenin durumunu kontrol edin. Zincirin bilenmesi gerekiyor mu? Palada herhangi bir çapak oluştu mu? Eğer öyleyse, düz bir eğe kullanarak bunları dikkatlice eğeleyin.
Motorlu testerenizi bileme adımlarının detaylı bir şekilde anlatıldığı yazımız için tıklayınız. Alternatif olarak SADAL’ın Yetkili Servislerini ziyaret ederek profesyonel olarak zincirlerinizin bakımını yaptırabilirsiniz.
Temiz olduklarında, palaya, zincire paslanmayı önleyici yağ püskürtün ve bunları gövdeden ayrı olarak saklayın.

STIHL REÇİNE ÇÖZÜCÜ: 2’Sİ BİR ARADA BAKIM
STIHL SuperClean, inatçı reçine tortuları ile ilgilenir ve paslanmaya karşı etkili bir koruma sağlar.

GÖVDE NASIL TEMİZLENİR

Motorlu testere gövdesindeki tüm kiri ve talaşı temizleyin. Dişlinin etrafındaki alanı temizleyin. Hava giriş deliklerinin temiz olup olmadığını kontrol edin ve bir boya fırçası veya basınçlı hava ile temizleyin.

YAĞ KANALININ TEMİZLENMESİ
Yağ deposundaki dolum seviyesini kontrol edin. Motorlu testerenizi kullanırken yağ seviyesi düşmelidir. Eğer yağ azalıyorsa, yağ pompası veya yağ kanalları ile ilgili sorun olabilir. Bunu düzeltmek için yağ kanallarını ve palayı temizleyin veya SADAL Yetkili Servisleri ile iletişime geçin.

Yukarıda özetlenen adımlara ek olarak, akülü veya benzinli motorlu testereye sahip olmanıza bağlı olarak aşağıdaki temizlik önlemlerini de gerçekleştirmelisiniz:

Akülü Testereler
Akülü testereler için akünün doğru şekilde saklanması önemlidir.
• Aküyü nemli bir bezle temizleyin ve akü yuvasında harici hasar olup olmadığını kontrol edin.
• Depolama için akü şarj seviyesinin iki seviye(LED PANELİNDE) olduğundan emin olmalısınız. Bu, akünün işlevselliğine ve hizmet ömrüne zarar veren boş bir aküden kaçınmanıza yardımcı olacaktır.
• Aküyü testere ve şarj cihazından ayrı olarak saklamalısınız.
• Şarj cihazını da nemli bir bezle silin. Gerekirse elektrik temas noktalarını bir boya fırçasıyla temizleyin.

Benzinli Testereler
Benzin motorlu testereyi tamamen temizlemek biraz daha fazla çaba gerektirir.
• Motorlu testerenizin yakıt deposunu iyi havalandırılan bir yerde boşaltın. Kalan yakıt, özel atık imha tesisleri aracılığıyla çevreye zarar vermeyecek şekilde imha edilmelidir.
• Yakıt deposunu boşalttıktan sonra, motorlu testereyi çalıştırın ve yakıt sisteminde benzin bitene ve motorlu testere kapanana kadar kısa bir süre rölantide çalıştırın. Bu, karbüratördeki diyaframların birbirine yapışmasını önleyecektir. Daha derin bir temizlik için bir SADAL Yetkili Servislerine başvurmanızı öneririz.
• Bujiyi ve soğuk hava giriş açıklığını kontrol edin ve gerekirse temizleyin.
• Hava filtresini temizleyin.

Motorlu testerenizin performansının zamanla düşmemesi için hava filtresini düzenli olarak temizlemelisiniz. Önce gövdeden çıkarın ve ardından kiri çıkarmak için hafifçe vurun. YouTube kanalımızda bulunan videomuzu izleyerek bunu nasıl yapacağınızı öğrenin. Hava filtresi temizleme videosu için tıklayın.

STIHL aletleri uzun süre dayanacak şekilde üretilmiştir, bu nedenle bakımlarının sizin tarafınızdan doğru yapılması ve SADAL Yetkili Servisleri tarafından düzenli olarak bakımlarının yapılması şartıyla, uzun yıllar kullanabilirsniz.