Nisan ayı bahçe takviminde en yoğun aylardan biridir. Çimler uzamaya ve fidanlar büyümeye başlar. Karşınızda Nisan ayında bahçenizde yapabileceğiniz 5 iş rehberi!
1-Çimlerinizde İlk Kesiminizi Yapın
Eğer çimleriniz hızlı büyüyorsa ve havalar kesim yapmaya uygunsa, Nisan ayı ilk kesim için uygundur. İlk kesim için çim biçme makinenizin yükseklik ayarını 1-2 adım yükseltin. Ardından sezon ilerledikçe kesim yüksekliğini kademeli olarak azaltın. Çimlerinizin görünümünü bir üst seviyeye çıkarmak için bahçenizin kenarlarını bir tırpan yardımıyla düzeltin. Çıplak toprak ile mücadele etmek için toprağı gevşetin, çim ekin ve sulama yapın.
2-Meyveleri dondan koruyun
İlkbahar sonlarında meyve ağaçları üzerindeki çiçekler ve tomurcuklar soğuk havalardan zarar görebilir. Bu durum ileride meyvelerinizin zarar görmesine sebep olur. Sıfırın altındaki sıcaklıkların tahmin edilmesi durumunda, elma ve armut gibi küçük meyve ağaçları ve yumuşak meyve çalıları, gece boyunca bahçe bitkileriyle kaplanabilir. Yılın bu zamanında hava durumu tahminlerini yakından takip önemlidir. Güneşli, korunaklı yerlerde ve güneye bakan duvarlara karşı yetişen meyveler, hasara daha az maruz kalacaktır.
3-Bahçe Toprağınıza Yeniden Enerji Aşılayın
Bahçecilikteki en eski klişelerden biri: cevap toprakta yatıyor. Tüm iyi bahçıvanların bildiği gibi, bu doğru! Toprağınızın kalitesini şimdiden iyileştirmek yaz boyunca bahçenize fazlasıyla geri dönüş sağlayacaktır. İyi çürümüş bir gübre satın alarak toprağınızı besleyin, eğer evinizde kendi kompostunuzu yapıyorsanız rahatlıkla bunu da kullanabilirsiniz! Kompost toprağı güçlendirmeye hazır, besin açısından çok zengin bir mucizedir.
4-Çalıları Besleyin
Kışın yağan yağmurlar ve soğuk havanın etkisi ile toprağınızdaki besin maddeleri yavaş yavaş azalır. Bu nedenle çalılarınız Nisan ayında ekstradan besine ihtiyaç duyarlar. Çok amaçlı ve dengeli bir gübre ile beslenen çalıların çiçek yaprak ve kök gelişimi hızlanacaktır. Güllerinizin yaz boyunca sağlıklı büyümesi ve bol miktarda çiçek açması için, şimdi gül kenarlarına gül gübresi uygulayın.
5-Bahçenizde Üretime Başlayın
Nisan, sebze yetiştiricileri için yoğun bir aydır. Yılın bu zamanında ekebileceğiniz birçok yenilebilir bitki var: salatalık, bal kabağı, kabak, ve eğer geçen ay başlamadıysanız, domates. Serası olmayan bahçıvanlar için doğrudan ekilebilecek çok fazla mahsul vardır; Brüksel lahanasının ilk çeşitleri açık havada ekilebilir ve korunabilirken, doğrudan ekilen diğer sebzeler içinde havuç, pırasa, bakla, bezelye ve taze soğan bulunur.