Güzel bir çimin, zor bir hayatı vardır. En bakımlı çim bile, her yaz meraklı ayakların, sıcak havaların ve çeşitli hastalıkların gazabına uğrarlar.
İşte en yaygın çim problemleri ve bu sorunlar ile nasıl başa çıkabiliriz hakkında bazı bilgiler.
Otlar
Karahindiba, dikenler, yonca ve benzer otlar, en yaygın çim sorunlardan biridir. Yabancı otların çoğu, besin kalitesi düşük toprağın belirtisidir. Mücadele edilmediği takdirde yabancı otlar, ortamdaki su ve besin maddelerine ortak olarak çimi zayıf düşürür. Bazı yabancı ot türleri zamanla ortama hakim olarak ortamın çim vasfının kaybolmasına neden olur. Görünüşü bozar ve bakım masraflarını artırırlar.
Alçak seviyede sık biçme otlara karşı bir güç oluşturabilir. Otların büyümesi için ihtiyaçları olan güneş ışığından faydalanamamalarını sağlar.
Iyi kalitede tohum kullanmak da göz ardı edilmemesi gereken bir faktördür. Ucuz tohumun genellikle, belirli bir oranını yabani ot tohumları ihtiva eder. Düzenli ve derin kazıma yapılması ilk etapta işgalci yabani otları önlemenin etkili bir yöntemidir.
YosunÖzellikle rutubetli ve gölge alanlarda, ağaç diplerinde yosun problemi çok görülür. Yosunlu sahadaki çimler ölür ve yazın kellikler oluşur. Buralar güzelce kazınır ve yeni çim ekilebilir veya yosun ilacı tatbik edilir. Çim alanlarda yosun bir kaç nedenden ötürü meydana gelebilir. Bu nedenler arasında; Drenaj problemi olabilir, çim yüzeyi nemli olabilir. Bu olumsuzluklar gölge ortamıyla birleşiyorsa bu durumda yosunun kaçınılmaz olduğunu söyleyebiliriz, Yosunla mücadelede öncelikle nedenin bulunması önemlidir. Yosunlu tabakanın biçilmesin ardından alandan uzaklaştırılması ve ardından sorunun nedeninin çözümü için uygun yol izlenmelidir. Gübre gerekiyorsa gübre verilmeli, drenaj problemi varsa giderilmelidir.
Mantar
Mantar bakımlı bir çimin görüntüsünü etkileyen başka bir düşmandır. Çimi etkileyebilecek çok çeşitli mantarlar vardır, fakat bazıları zarar vericidir. Aşağıda ki nedenler, mantar oluşmasında etkili faktörlerdir:
- Son derece kompakt çim
- Kalın çim sazı
- Yüksek nem
- Yanlış pH
- Aşırı gübreleme
- Kışın kalın tabaka yapan yapraklar
Sağlıklı ve bakımlı çim, mantara karşı en önemli savunmadır. Mantar oluşan bölgeler ile başa çıkılamıyor ise, en iyi çözüm, bir uzmana başvurmaktır.
Sararma
Yeşil çimlerin arasında olan sararma, birçok kişinin korkulu rüyasıdır. Sararmanın bir çok sebebi vardır. İşte size en genel sebeplerden bazıları.
Sarı bölgeler
Sarı bölgeler ve soluk yeşil çim demir ve azot eksikliğinin bir göstergesidir. Bu noktalar, demir içerikli gübrenin doğrudan uygulanması ile giderilebilir. İyileşme birkaç gün içinde kendini göstermeye başlar
Su birikimi ile oluşan sarı bölgeler
Tohum satın almadan önce bahçe toprağının cinsi tesbit edilmelidir. İklim şartları önemlidir. Mesela suyun yeterli olmadığı yerde az su isteyen bir çim ekilir. Ancak iklim yeterince sıcak değilse bu çimler kışın sararır ve kötü gürünür.
Kış döneminde renk değişimi
Kış başlangıcının küf gibi istenmeyen yan etkileri vardır. Bu görünümü önlemek için, çimlerin direnci artırmak üzere Ağustos veya Eylül ayında gübreleme yapılmalıdır. Eylül veya Ekim ayında kireçli bir uygulama kombinasyonu ve ideal 5cm kesme yüksekliği, çimi kış aylarına hazır hale getirecektir.