Robotikte Yeni Konseptler – El Ele

Waiblingen-Neustadt’daki 2 numaralı fabrikada (plant 2) insanlar ve robotlar tam anlamıyla el ele çalışıyor. Montaj ekibi yeni yeşil meslektaşlarının becerilerine güveniyor. Fakat bu robotların kullanımı günlük işlerde nasıl değişiyor? Neleri kolaylaştırıyorlar, CR-35iA’nın yetenekleri nelerdir? Ve asıl soru, CR-35iA kim?

ELDE Kİ DESTEK
CR-35iA kurulumu geçici bir girişim değildi. Daha ziyade, bir yıldan fazla bir hazırlık süresi gerekiyordu. Bu süre zarfında STIHL’nin kendi üretim ekibi, yeşil robotun iş istasyonunu kurdu. O zamandan beri, otomatik destek makinesi bu hattın vazgeçilmezi haline geldi. Sahadaki işçilerin yükünü hafifletti. Somut olarak, CR-35iA’nın günlük çalışmaları şu şekilde: Montaj hattında ki STIHL Kesme Makinesini üst taşıyıcıdan almak, alt gövdenin doğru monte edilip edlimediğini kontrol etmek ve çalkalama testini gerçekleştirip insan meslektaşı tarafından yapılacak olan son kalite kontrol durumuna getirmek. Son olarak, bitmiş cihazı paketleme için almak.

Fanuc robot, STIHL merkez şirketteki ilk destek robottur. Daha önce, montaj personeli ilgili üretim aşamalarını yürütüyordu. Özellikle kesme testi – kesme makinesinin gerçekten sarsılması gereken tamamen akustik bir test – sorumlu olanları çok yoruyordu: Bir kesme makinesi yaklaşık 10 kilo ağırlığındadır. Bu, her vardiyanın yüklendiği ağırlık olarak yaklaşık 8 ton anlamına gelir.

Montaj çalışanı Waldemar Eirich, “Robotların sağladığı rahatlık, özellikle sırtınız için çok büyük” diyor.

KENDİN-YAP MARKASI
Eirich ve meslektaşları projeye en başından itibaren katıldılar, test kurulumunu değerlendirdiler ve yeni iş istasyonunun genel tasarımında etkili oldular. Grup Lideri ve Başkanı Michael Hoger, “İş deneyimlerine dayanarak, çalışanlar iyi ve anlamlı fikirler verdi.” Bu yaklaşımla yeni iş istasyonu en başta kabul edildi.

Sadece robotlar ve insanlar için kişiselleştirilmiş CR-35iA iş istasyonu değildir. Makinenin sabitleyicisi bile STIHL’ın kendi tasarımıdır ve çok sayıda mühendislik becerisine sahiptir. Bu basit sabitleyici bile gerçek bir interaktif eleman oldu. LED ışıkları ile, robotun çalıştığı modu gösterir. Çalışan robotu, kavrayıcının üzerindeki ışıklı tuşlar aracılığıyla birleştirir: Yeşil düğme, kesme makinesinin iyi çalıştığını, kırmızı ise bir sorunu gösterir ve cihazı sıfırlar.

ÇALIŞMA ARKADAŞI OLARAK ROBOTLAR
Üretimde robotların kullanımı STIHL Grubu için yeni bir şey değil. 1990’larda, şirket yeni teknolojiyi ele aldı – şimdi dünya çapında STIHL fabrikalarında birkaç yüz robot var. “Gelecekte, üretim süreçlerinde daha fazla robota sahip olacağımızı umuyoruz” diyor Teknoloji Geliştirme, Servis ve Donanım grup lideri Andre Lange. Önceden, otomatik yardımcılar kafeslerde çalıştı, onları çalıştıran kişilerden açıkça ayrıydı. Destek robotlarla, birçok olasılık sunan yeni bir seviyeye ulaşıldı. “Şimdi robotlarla el ele çalışabilirler. Bu bizim için, bu alanda, pazar konumumuzu korumamıza yardımcı olacak yeni bir deneyim kazanabileceğimiz anlamına geliyor, ”diye açıklıyor Lange.

Genel olarak, STIHL’deki üretim sürecindeki otomasyon derecesi zaten nispeten yüksektir. Yine de, daha fazla potansiyel var. Hoger, “Robotikte yeni konseptler fabrika tasarımı için yeni bir alan açıyor” diyor.

GÜÇLÜ YARDIMCILAR
BAY. HERMANN,DESTEKÇİ ROBOTLAR NEDEN ÖZEL?
Destekçi bir robot doğrudan insanlarla çalışabilir. Robot, kişiyi özel sensörler aracılığıyla algılar ve onların yaralanmasını önler. Ek olarak, robot bir insan meslektaşı ile çalışırken tam hızda çalışmaz. Bu, tüm sistemin döngü süresini etkiler.

ROBOT GELİŞİMİNDEKİ ZORLUKLAR NEDİR?
İki ana nokta var. Anahtar Kelime “Endüstri 4.0”: Robot sistemi, üretim ile ilgili verileri sağlamalıdır. Bu bakım aralıkları hakkında zamanında geribildirim sağlar. Anahtar kelime “Kullanımı kolay”: İşletim ve programlama sezgiseldir.

ENDÜSTRİYEL PEYZAJDA ROBOTLARIN ROLÜ NEDİR?
Sektördeki destekçi robotların sayısı artıyor. Genellikle işçi için yüksek bir fiziksel zorlanma gösteren görevleri yaparlar. Tutarlı kalite de bir robotla sağlanabilir.

NICO HERMANN,
FANUC Deutschland GmbH Tec Merkezi Teknik Müdürü