Sonbaharda Bahçe Bakım Zamanı

Sonbahar gelse bile bahçe işleri henüz bitmedi. Bahçecilik ipuçlarımızla dış mekanlarınızdan en iyi şekilde yararlanın ve yaşam alanlarınızı önümüzdeki sezonlara hazırlayın.

Sonbaharda Bahçecilik İşleri: Planlama ve Hazırlık

Rengarenk yapraklar ve düşen sıcaklıklarla sonbaharın gelişi farkedilebiliyor. Yaklaşan soğuk mevsim sadece ağaçları etkilemiyor. Tüm bitkiler değişen koşullara uyum sağlar ve birçok alan daha az bakıma ihtiyaç duyar. Bahçeniz tüm bu değişimleri size yansıtır. Bahçenizde var olan bitkilerin büyümesi yavaşlasada, kışı geçirmekten mutlu olan diğer sebzeleri ve ilkbaharda çiçek açan soğanları dikmek için iyi bir zamandır. Sizi bu mevsime hazırlayacak  bahçecilik görevlerinin aylık özetini derledik.

Sonbahar mevsimi, bitkiler ölürken veya yaprak dökerken bahçenizin genel yapısına bakmak için iyi bir zamandır. Hangi bitkileri tutmak istiyorsun ve ne gitmelidir? Hangi yeni bitkileri eklemek istersiniz? Bahçe takviminde sonbahar, günlerin tekrar uzamaya başladığı zamana hazırlık mevsimidir.

Sonbahar Bahçecilik Görevleri:

  • Tohum toplamak
  • Soğanlı çiçeklerin dikimi
  • Yaprakları tırmıklamak ve temizlemek
  • Ara ekim (çim tazeleme)
  • Çimlerin gübrelenmesi
  • Odunsu bitkileri ve çitleri budamak
  • Toprağı havalandırmak

Ekim Bahçe İşleri: Budama ve Dikim

Ekim, havaya bir serinlik ve muhtemelen mevsimin ilk donunu getiriyor. Şimdi eğer ihtiyaç varsa odunsu bitkileri ve çitleri kesme zamanı. Ayrıca ölü dalları ve hasta görünen her şeyi de kesmelisiniz.

Ekim ayının daha kısa günleri ve daha soğuk havası nedeniyle bazı bitkiler toprağa çekilecek; uzun ömürlü bitkiler ise hava ısındığında depolanan tüm güzelliklerini açığa çıkarmak için orada bekleyeceklerdir. Bahçecilik açısından bu, bahçenizdeki yatakları temizlemek ve kışa dayanıklı hale getirmek için iyi bir zamandır. Ölü veya ölmekte olan bitkileri sökün; güçlü çalıları, gelecek yıl daha güçlü gelmeleri için  budayın. Odunsu bitkileri, sonbaharda yapraklarını döktüklerinde budamak ve şekillendirmek çok daha kolaydır. Buna karşın, çoğu ağaç daha soğuk aylarda budanmayı tercih eder. Örneğin elma ve armut yalnızca Kasım ayında budanmalıdır.

Ekim ayı bahçeciliği, bitkilerin ilk soğuk geceler gelmeden önce toprağa uyum sağlayacak vakti olduğundan, pek çok şey dikmek için hala iyi bir zamandır. Aster gibi çalılar, meyve ağaçları ve çıplak köklü güller Ekim ayında dikim için idealdir. Laleler, nergisler ve sümbüller gibi bahar soğanları da, soğanın boyutunun üç katı kadar bir derinliğe ekilmesi kuralına göre ekilebilir – bu nedenle yaklaşık 1/3 cm uzunluğunda bir çiçek soğanı 3.5/9 cm derinliğinde dikilmelidir. Boşluklara dikkat edin; Lalelerin hastalıkları önlemek için komşularından biraz uzaklaşmaları gerekir ve soğanları çok yakın dikmek, birbirlerini besin maddelerinden mahrum bıraktıkları anlamına gelebilir. Soğanları biraz taze dengeli toprakla örtün ve bu bahçe işini soğanları sulayarak bitirin.

STIHL pro ipucu: Çiçek soğanı ekerken doğaya ugun bir biçimde şekillenmesi için  yatağın ortasında durun ve soğanları havaya atın. Onları indikleri yere dikin. Bu yöntem bahçenizde rastgele ve doğal bir görünüm sağlar.

Kendi sarımsağınızı yetiştirmenin çok kolay olduğunu biliyor muydunuz? Ekim bahçeciliği görevlerinize ekleyebilirsiniz. Tek tek bir diş sarımsağı birkaç santimetre toprağa itin ve aralarında yaklaşık 4/10 cm mesafe bırakın. Don ve kış havası sarımsakları rahatsız etmez ve Mayıs ayında taze sarımsak soğanları toplamayı dört gözle bekleyebilirsiniz.

Kasım Bahçe İşleri: En Soğuk Sezon Geliyor

Çimlerin kar küfü gibi mantar hastalıklarına duyarlı hale gelmesini önlemek için çimlerinizdeki yaprakları temizleyin. Yaprakları zahmetli bir şekilde tırmıklamaya alternatif olarak, yaprakları kolayca biçebilirsiniz. Çim biçme makinenizin toplama sepeti, gübreleme için harika olan çim ve kıyılmış yaprak karışımıyla dolacaktır.

Sonbahar bahçeciliği zamanınızın bir kısmını ağaçlarınıza ayırmayı unutmayın. Yaprakları olmadan ağaçların şekli daha net görünür hale gelir ve nereden budanacağına karar vermeyi kolaylaştırır. Bu işi Mart ayına kadar istediğiniz zaman yapabilirsiniz. Kışın bahçede kalan yaprak dökmeyen, dayanıklı uzun ömürlü bitkiler, soğuk olmayan günlerde düzenli sulamadan yararlanır. Soğuk koşullarda bitkiler yapraklarından buharlaşarak su kaybederler ancak topraktan yeni su alamazlar. Bahçenizi Kasım ayında kışa hazırlarsanız, önümüzdeki baharda güzelleşecektir.