Sonbahar yılın en harika zamanıdır. Dayanılmaz sıcak günler çok yakında geride kalacak ve sıcaklıklar, bahçeye geri dönmemize yetecek kadar düşmeye başlayacak. Bu geçiş ayları sizin ve bahçeniz için rahat koşullar sağlamakla kalmaz, aynı zamanda günler kısaldıkça ve yılın en soğuk zamanına doğru ilerledikçe bize muhteşem, parlak kırmızı, turuncu ve sarı tonlar sunarlar.
İlkbahar ve yaz büyüme mevsimleridir, ancak sonbahar ve kış aylarında ağaçlarınıza ve yapraklarınıza olanlar tamamen farklıdır.
Yapraklar neden sonbaharda renk değiştirip düşer
Her yıl yaprak renklerindeki değişim, genetik, iklim ve coğrafi yapının kombinasyonuyla belirlenir. Tıpkı hava gibi, hiçbir iki yıl birbirinin aynı değildir. Yaprak döken ağaçlar sonbahar boyunca en yoğun renkleri sergilerler.
İlkbahar ve yaz aylarında, parlak yeşil tonlar, yapraklarda bulunan klorofil ve fotosentez süreci sayesindedir. Fotosentez sırasında yeşil bitkiler ışık enerjisini yakalar ve su, karbondioksit ve mineralleri oksijen ve enerji açısından zengin organik bileşiklere dönüştürmek için kullanırlar, bu da canlı yeşil renklerle sonuçlanır. Fotosentez için gerekli olan klorofil, büyüme mevsimlerinde çok fazla miktarda bulunur.
Işık enerjisi seviyeleri düşmeye başladığında, güneş ışığının azalan saatleri nedeniyle bitkileriniz için “besin” üretimi de azalır. Günler kısalmaya ve sıcaklıklar düşmeye başladıkça, fotosentez hızı düşer ve baskın yeşil klorofil ayrışmaya başlar ve karotenoidlerin sarı ve turuncu pigmentlerinin ortaya çıkmasına izin verir.
Yaz aylarında dökülen yapraklar
Ağaçlarınız yaz aylarında yaprak dökebilirler ki bu normaldir ve sonbahardaki yaprak düşme nedenlerinden tamamen farklı bir nedenden ötürü olabilir. Bol güneş ışığı, yağmur ve sonrasında iyi bir büyüme ile sağlıklı bir İlkbahar mevsimi yaşadıysanız, ağaçlarınız başa çıkabileceklerinden daha fazla yaprak üretmiş olabilir. Özellikle de yağışlar azaldığında ve yaz aylarında sıcaklıklar yükselmeye başladığında. Yaz aylarında ağaçlarınızın incelmesi normal bir süreçtir, bu nedenle biraz yaprak dökebilirler.
Neden yaprak tonları ağaçtan ağaca, yıldan yıla değişiyor?
Bazı yıllar gerçek canlılık veya renkten yoksun yapraklar görüyoruz ve bu hayal kırıklığı yaratabilir. Bazı yıllarda görülen renkler o kadar muhteşem olsa da, neredeyse inanılmazlar. Yağmurlu günlerin yapraklardaki rengi yıkadığını ileri süren bir batıl inanç bile vardır ve bu çokta gerçeklerden uzak değildir. Sıcak geceler, bulutlu ve yağmurlu günler renklerin yoğunluğunu azaltır.
Öte yandan, parlak, güneşli günler ve serin geceler, klorofil seviyelerinin düştüğü sonbaharda bile fotosentez yapılmasına izin verir. Sarı ve turuncu karotenoidler daha güçlü hale gelir ve gece sıcaklıkları düştükçe antosiyaninlere dönüşürler. Bu, kırmızı pigmentin tam gelişimini sağlayarak en renkli sonbaharı yaratır.
Sonbahar boyunca dökülen yaprakları nasıl temizleyeceğiniz ile ilgili ipuçları ve püf noktaları için STIHL’den bahçe ipucu: yaprakları temizlemek yazımıza göz atabilirsiniz.