Stock Saw Disiplini ve Özellikleri

Orijinal ekstrem spordaki disiplinlerle ilgili yayın serimize devam ediyoruz.

İlk bölümümüzde, Single Buck’u anlatmıştık. Bu bölümümüzde ise Stock Saw’un ayrıntılarını inceliyoruz!

TIMBERSPORTS® Serisinin sponsorlarından biri olarak STIHL, orijinal ekstrem sporun bir parçası olmayı çok seviyor. Bu nedenle de sadece rozet üzerinde isim tutmakla kalmıyor – İşte STIHL MS 661 motorlu testere, tüm yarışmacıların anlatacağımız bu disiplinde ustalaşması gereken testere!

Aslında “ne kesiyorlar” sorusu en çok karşılaşılan soruların başında geliyor. Stock Saw disiplininde, motorlu testere 40 cm çapında özel hazırlanmış, nemlendirilmiş kavak kütüklerini kesiyor. Kütük yerleştirildikten sonra kütüğün ucundan 10 cm uzağa bir çizgi çizilir – bu sporcunun kesim alanıdır. Eğer sporcu bu çizgiyi aşarsa, derhal diskalifiye olur ve disiplin için puan kazanmaz.

Bu disipline başlamadan önce, sporcular tüm doğru güvenlik ekipmanlarını da giydiklerinden emin olmalıdırlar – kulaklık, göz koruması/gözlük ve kesim dayanımlı pantolon veya tulum  zorunludur. Herhangi birinin eksikliği çok hızlı  (ve çok sinir bozucu) bir DQ almanın başka bir yoludur!

STIHL TIMBERSPORTS Stock Saw disiplininde kullanılan MS 661 motorlu testere, tutarlı maksimum hız ve etkileyici hızlanma sağlamak için tasarlanmış, elektronik motor yönetim sistemi olan M-Tronic teknolojisini içeren yüksek performanslı bir makinedir. Bu tutarlılık, rekabeti her zaman eşit tutmaya ve adil bir yarışma gerçekleşmesine yardımcı olur. Yarışmalar sırasında 50 cm’lik bir pala kullanılır ve tüm motorlu testereler, kutudan sıfır olarak çıkartılarak organizatör tarafından tedarik edilir.

Hakemlerin  komutu ile sporcular motorlu testerelerini ısıtmak için  15 saniye süreye sahiptir. Testerelerini güvenli bir şekilde çalıştırmaları gerekir. (Yerde ya da dizleri arasında). Fırlatarak çalıştırma diskalifiye anlamına da gelir. 15 saniye geçmeden yarışmacı motorlu testereyi yere koymalı ve iki eliyle kütük üstünde kesime hazır olmalıdır. Hakemlerin işaretiyle sporcu motorlu testereyi yerden alarak 10 cm çizgisini kesmeden, kütükten pasta “cookie” olarak anılan iki adet tam diski kesmelidir. İlk önce yukarıdan aşağı daha sonra aşağıdan yukarıya doğru kesim yapılır. Sporcu tam bir diski kesmediyse, yarışmacının 10 cm’lik alanda olması koşuluyla tekrar kesim yapmasına izin verilir, ancak bu durum kesim yaptığı toplam süreyi bariz bir şekilde etkileyecektir ve burada zaman esastır!

Mevcut Stock Saw Dünya Rekoru, Fransa’dan Christophe Leroux tarafından tutuluyor ve etkileyici bir kesim ile derecesi sadece 9.90 saniye!

Türkiye için ise durum çok daha farklı. Türk Takımının kaptanı Murat Demir Polonya’da düzenlenen 2015 Dünya Şampiyonasında takım yarışlarında 41 cm çapında ki kütüğü yalnızca 7,87 saniyede keserek Dünya’nın en hızlı Stocksaw’cusu oldu. Stocksaw disiplininde takım yarışlarında 40 cm çapında yatay duran kütüğü 5 cm işaretli alanın içinde yukarıdan aşağıya tam bir disk çıkartacak şekilde kesmek gerekiyor.

Bu disiplinde her saniyenin ve hatta salisenin önemli olduğu ve en küçük marjlarla kazanılabileceği veya kaybedilebileceği aşikardır. Nitekim 2019 Dünya Şampiyonasında, ilk üç Stock Saw zamanı arasında sadece 0.31 saniye vardı. Bir takılma yada kayma burada bir atlete pahalıya mal olabilir ki bu yüzden bu disiplin her zaman %100 konsantrasyon gerektirir.