Eğer bir motorlu testereniz varsa, testerenizi olabildiğince uzun süre kullanmak istemenizden daha doğal bir şey yoktur. Uzun ömürlü bir ürün için, en iyi yöntem düzenli ve iyi bakım yapmaktır. Fakat iyi bir bakım tek başına motorlu testereniz için uzun ömür sağlamaz. Doğru bakımın yanı sıra, testere ile doğru ve güvenli bir şekilde çalışmak gerekir.
İdeal bakım için yapılması gereken birçok bileşen vardır, gelin şimdi sizlerle en önemli yedi bakım bileşenine beraber bakalım.
Ayrıca yazımıza başlamadan, bakım yöntemlerinin bir kısmının yalnızca benzinli motorlu testerelerle ilgili olduğunu, ancak geri kalanının elektrikli motorlu testere ve akülü motorlu testerelerde de geçerli olduğunu hatırlatmak isteriz.
1- Zincir Bileme
Testere zincirlerinin, iyi çalışma formunda kalmaları için düzenli olarak bilenmesi gerekir. Körelmiş zincirler, motorlu testerenin etkili bir şekilde kesim yapamamasına sebep olur ve işi çok daha zorlaştıracağından motorunuzun daha fazla yıpranmasına neden olur. Bununla birlikte, yanlış bilenmiş zincirler geri tepme riskini ciddi şekilde arttırır, bu durum bize bileme işleminin doğru yapılmasının hayati önem taşıdığını gösterir.
Bir motorlu testere zincirini bir el eğesiyle veya bir bileme makinesi ile keskinleştirebilirsiniz, hangi yöntemi seçerseniz seçin, amacınız dişlerin mümkün olan en düzgün şekilde bilenmesi olmalıdır.
Bazı kullanıcılar her diş için aynı sayıda eğe darbesi kullanmanız gerektiğini söyler, ancak dişler aldıkları hasar veya başka nedenlerden dolayı eşit olmayan bir şekilde aşınabileceğinden, bu düşünce yanlıştır.
Dişleri her zaman zinciriniz için en uygun açıyla eğeleyin. (En iyi eğeleme açısını zincir kutusunun üstünde bulabilirsiniz.) Ayrıca birçok zincirde eğeleme sırasında takip etmeniz için her dişin üstüne kazınmış bir çizgi de vardır.
Bunun yanında, dişlerin (derinlik göstergelerine bakarak) doğru yükseklikte olduğundan emin olmanız gerekir. Eğer çok uzunsalar, zincir kesemez ve eğer çok kısa iseler, “sıkışma” olasılığı daha yüksektir ve bu da geri tepme ile sonuçlanır. Dişleri doğru yüksekliğe eğelemek için bir ölçer kullanın.
Buradan testereniz için en uygun eğeyi bulabilirsiniz.
Profesyonellerin de kullandığı bir ipucu olarak, zinciri her keskinleştirdiğinizde palayı çevirin, böylece pala daha homojen bir şekilde aşınmış olacaktır. Eğer zinciriniz kullanım ömrünü tamamladıysa, buradan istediğiniz model için zincir temin edebilirsiniz.
2-Zincir Gerginliğini Kontrol Edin
Zincirleme gerginliğinin doğru olması gerekir. Zincir ne çok sıkı ne de çok gevşek olmalıdır. Uygun bir gerginlik için, zincirin altta biraz gevşek olması gerekir, ancak zinciri çektiğiniz zaman pala yatağından en fazla 1-2 cm uzaklaşmalıdır. Bıraktığınızda ise zincir palaya sıkıca geri dönmelidir.
Testerenizi uzun bir süre kullanmayacaksanız ve saklamak için hazırlıyorsanız, zinciri biraz gevşetmek iyi bir fikirdir.
3-Benzinin Taze Olduğundan Emin Olun
Benzin zamandan olumsuz etkilenir. Motorlu testerenizde yaklaşık bir ay veya daha fazla bir süre için benzin bırakırsanız, benzin bozulmaya başlar. Testerenizi uzun bir süre boyunca kullanmayacağınızı biliyorsanız, testereyi saklamak için kaldırmadan önce yakıtı boşaltmalısınız.
Benzini motorlu testerenin içinde unutursanız ya da motorlu testerenin deposunda benzinle uzun süre bırakırsanız, benzinin bir kısmı buharlaşır ve benzin deposunun içinde viskoz yapışkan bir kir bırakır. Bu durumda, bu kiri çıkarmanız ve depoyu yeni benzinle doldurmanız gerekir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda, depoyu tekrar doldurmadan önce benzin deposunun içini iyice temizlemelisiniz.
2 zamanlı motorlu testereleri (yani çalışması için benzin ve yağ karışımı gerektirenler), birkaç hafta kullanmazsanız, benzin ve yağ ayrılmaya başlayacaktır, bu nedenle makineye tekrar çalıştırmadan önce bunları karıştırmak için motorlu testerenizi iyi bir şekilde sallayın. Yüksek performans ve motor koruması sağlamak için HP Super 1 Litre motor yağı kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
4-Hava Filtresini Temizleyin
Hava filtresi; talaş, kir ve tozların motora girmesini engelleyen parçadır, bu nedenle motorlu testerenizin optimum çalışma durumunda kalmasını sağlamak için hava filtresini düzenli olarak temizlemeniz gerekir.
Motorlu testerenizin çıkarılabilen elek tipi bir hava filtresi varsa, filtreyi çıkarın ve biriken toz ve döküntülere hafifçe vurun. Daha detaylı bir temizleme için yıkayabilirsiniz. Eğer hava filtreniz köpük veya kâğıt filtre ise bu filtreler ucuz olduğundan, kirlendiklerinde yenisi ile değiştirilmelidir. Testereniz için uygun hava filtresine internet sitemizden ulaşabilirsiniz.
5-Her Zaman Paladaki Yağ Seviyesini Kontrol Edin
Motorlu testerenizi zincir yağsız çalıştırırsanız çok kısa sürede testerenizde çok ciddi hasarlar oluşturursunuz. Zincirin, pala ile olan sürtünmesini azaltmak için yağlamaya ihtiyacı vardır ve yağlanmazsa, hızla ısınır ve motorlu testere parçalarına zarar verir.
Bu durumdan kaçınmak için en iyi yöntem, motorlu testere ile çalışmaya başlamadan önce zincir yağ seviyesini kontrol etme alışkanlığı edinmektir. Bu alışkanlık sayesinde, zincir yağını asla unutmayacaksınız. Bu, bütün motorlu testereler için geçerlidir.
Ayrıca, yağlama deliğinin temiz olup olmadığını düzenli olarak kontrol edin, tıkanmış bir delik, yağın zincire ve palaya ulaşamayacağı anlamına gelir ve yağı doldurmayı unutmakla aynı sonuca sebep olur. Minimum ısınma ve sürtünme için zincir yağı olarak sizlere STIHL yarı sentetik 1 Lt. zincir yağını kullanmanızı öneriyoruz.
6-Hava Giriş ve Soğutma Sistemini Temizleyin
Soğutma kanatçıklarına fırça yardımı ile bakım yapın ve hava girişin ünitesini düzenli olarak temizleyin. Ayrıca, volanı kontrol edin ve çalışmasına engel olabilecek herhangi bir engel olmadığından emin olun. Gerektiğinde kalıntıları fırçalayın. Testerenizi her gün yoğun ve sık şekilde kullanıyorsanız, bu işlemi haftada en az bir kez yapmanız gerekir.
Testerenizi uzun bir süreden sonra ilk kez kullanıyorsanız, çalıştırmadan önce makinenin bu bölümünü kontrol etmelisiniz.
7-Zincir Freni Kontrol Edin
Zincir fren mekanizması, bir geri tepme(kickback) durumunda sizi güvende tutmaya yardımcı olur, bu nedenle doğru çalıştığından emin olmanız gerekir.
Bunu yapmanın en basit yolu, motorlu testereyi çalışırken sabit bir yüzeye dikkatlice yerleştirmek, gaz tetiğine basmak ve ardından motorlu testereyi gerçekten kullanıyormuş gibi kolu sol elinizle sıkıca tutarak, sol bileğinizi zincir fren mekanizmasına doğru itmektir.
Herhangi bir sorun yoksa, bu zincirin durmasını sağlamalıdır. Eğer bu mekanizma çalışmazsa, motorlu testereyi kullanmamalısınız, çünkü bu özellik bir motorlu testerenin sahip olduğu en önemli güvenlik özelliğidir. Zincir freni çalışmıyorsa, motorlu testerenin kullanımı tehlikelidir.
Uzun Testere Ömrü İçin İyi Bakım
Testerenizi bakımlı ve iyi durumda tutmak, güvende kalmanızı sağlamak ve motorlu testereyi doğru kullanmak; motorlu testere ömrünü uzatmak için önemlidir. Dikkat etmeniz gereken çok şey var, ancak burada bahsettiğimiz yedi nokta en önemlileridir ve asla unutmadığınızdan emin olmanız gerekenler.
Bu ipuçlarını not etmeyi unutmayın!