Şömine ve soba sahipleri için, “odun kırma ve saklama” bilinmesi gereken önemli becerilerdir. İlk defa odun yığını istifleyecek de olsanız, sadece düzgün istifleme tekniği üzerine kurs verecek seviyede de olsanız, kışlık odunu saklamanın en iyi yolları konusunda size yardımcı olabilecek birçok ipucumuz var.
Odunları devrilmiş bir ağaçtan mı kesiyorsunuz?
Yakacak odun yığınınızı direk kaynağından – devrilen bir ağaçtan – alıyorsanız, ilk kesimi yaparken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey var. Öncelikle, zamanlama: yakacak odununuzu, yakmayı düşündüğünüz süreden en az altı ay önce kesin. Yakacak odun kesmek için en uygun zaman kış sonundaki ve ilkbahar başlangıcındaki aylardır. Bu zamanlar en fazla kuruma süresini sağlamaktadır.
Sonra, kırmak için sağlam bir şekilde durabilsinler diye kütüklerin uçlarını mümkün olduğu kadar düz ve kare bir şekilde kesin. Eğer odunun dalları varsa, gösterdikleri yönün aksi istikametine doğru kesin. Unutmayın ki, kütük ne kadar kısa olursa, o kadar kolay kırılacaktır. Kütük üzerindeki mikro çatlaklara bakın ve baltanızın hareketini bu çatlaklara vuracak şekilde yapın. Bu, kırmak için harcanacak çabayı azaltacaktır. Budaklardan kesmekten kaçınmaya çalışın – budaklar ve dallar, kütükteki ağaç damarlarının yönünü değiştirir ve kırılmasını zorlaştırırlar. Baltanın vuruşunu hizalamaya çalışın, böylelikle budaktan kesmemiş olur.
Odun Yakma güvenliği
Odun yakımı duman, su buharı, çeşitli gazlar, karbonlu hidrojen ve katran gibi birçok yan ürün ortaya çıkartır. Zamanla, bu materyaller şöminenizde birikebilir ve sizin baca yangını ve karbon monoksit zehirlenmesi riskinizi arttırır. Şöminenizi her zaman iyi havalandırın ve temizletin.
Odun İstifleme
Ön Hazırlıklar
Kesme tamamlandığında, istifleme zamanı gelmektedir. Peki, bütün o odun parçalarını istiflemek için en iyi yöntem nedir? Birkaç tane seçeneğiniz var. Odunun miktarına bağlı olarak, önceden hazırlanmış bir odun rafı hızlı ve kolay bir seçenektir. Eğer önceden yapılmış rafı seçerseniz, sağlam ve odun parçalarınızı yerden yüksekte tutabilecek olanı satın alın. Ne çeşit bir odun yığını oluşturulacak olursa olsun, zeminin düz ve kuru olduğundan emin olun. Eğer odunları açık havada istifleyecekseniz, suyu çekilen uygun bir arazi seçin, böylelikle odun yığınının etrafında sular yüzmeyecektir. Aynı zamanda, odun yığınlarını direkt yağmurdan koruyacak, tente altı gibi bir alan seçin. Eğer odunlar açıkta depolanacaksa, yığının üstüne branda çekin.
İstifleme Tekniği
Odunlarınızı, aralarından hava geçebilecek kadar gevşek bir şekilde istiflemeye çalışın. Unutmayın ki, odun parçaları, yıl boyu kurudukça küçülecektir. Bu yüzden, tüm parçaların, yığın içinde iyice sabitlendiğinden ve küçük kaymalara izin verecek şekilde olduğundan emin olun. Çürümeyi önlemeye yardım etmek için, yığınınızın altına, onu yerden yükseltecek şekilde, iki birim kalınlığında kesilmiş tahta bir zemin yerleştirmeyi deneyin. Bu, zeminin ve odun istifinin nem emilimini önleyecektir. Nakliye istif rafları, çok iyi zemin yapıları olmasının yanı sıra, işlenmemiş odundan yapılmaktadır ve genellikle birkaç yıl sonra çürüyecektir.
Yakacak Odun Yığını Yapıları
Seçebileceğiniz birkaç yerleşmiş yakacak odun yapısı vardır.Nihayetinde, sizin saklama alanınız hangi yapının sizin için daha iyi olduğunu belirleyecektir. Hangi yapı şeklini seçmiş olursanız olun, istifleme tekniğinizin uygun hava akışına müsaade ettiğinden ve dikkatli bir şekilde yerleştirmeye izin verecek kadar sağlam olduğundan emin olun – odun parçaları kurudukça küçülmektedir.
En temel yapı ‘basit istif’tir. Bu yapı, istifin bir ya da her iki ucunda dikey bir şekilde duran odun parçaları dizisinden oluşmaktadır. Duran odunlar, ya 2×4 bir tahtadan ya da dikey sıralarda düzenlenmiş odun parçaları sütunundan oluşabilmektedir
Diğer bir popüler yapı ise ‘yuvarlak istif’tir. Bu yaklaşım,dairesel bir düzenleme içindeki dikey odun sıralarından oluşmaktadır, yani odun parçalarının bir uçları, bir yıldız yağmuru şeklinde dairenin ortasında birleşmektedir. Bu tarz istif daha sıkışıktır fakat azalan hava akışı toplam kuruma süresini uzatabilmektedir.
Odun Saklama
Saklama İpuçları
Odunlar nasıl istiflenmiş olursa olsun, odunların şömineye gitmek için hazır olmadan önce en az altı ay kurumasını bekleyin. Yeni kesilmiş odunlar %100 nemli olabilir ve bu da ağırlığının yaklaşık yarısının su olduğu anlamına gelir. Yakacak odun için ideal nem miktarı %20 civarındadır. Kerestenin hazır olup olmadığını nasılanlarsınız ? Vaktigelen odunlar griye dönecektir fakat renk tek gösterge değildir. Kenarların yakınında ki mikro çatlaklara bakın. Vakti gelen odunlar aynı zamanda daha hafif olacaktır ve çarpıştırıldığında daha tiz bir ses çıkaracaktır. Vakti gelmemiş odunlar çarpıştırıldığında alçak sesle bir ‘pat’ sesi çıkartacaktır.
Eğer mümkünse, kereste yığınını hava akışı ve güneş ışığına maruz kalacak fakat yağıştan korunacak bir şekilde muhafaza edin. Ağaç kabuğu doğal bir nem engelleyicidir, bu yüzden keresteleri buharlaşmayı en üst seviyeye getirmek için düzenleyin. Eğer çok fazla yağmur bekleniyorsa, odun parçalarını, kabuklu tarafları üstte kalacak şekilde düzenleyin. Eğer kardan ya da durgun sudan çok fazla yer nemi geliyorsa, odun parçalarını kabuklu tarafları aşağıda kalacak şekilde düzenleyin.