Yakacak Odunu Seçmek ve Kesmek – (1)

Odun yakılan şömine ve ocak sahipleri için odunun kesilmesi ve istiflenmesi öğrenilmesi gereken önemli bir beceridir. Verdiğimiz ipuçlarından fazlasıyla faydalanacağınıza inanıyoruz.

Odunları devirdiğiniz bir ağaçtan mı kesiyorsunuz?
Odun kesme işlemine doğrudan kaynağından, yani devrilen bir ağaçtan başlıyorsanız, ilk kesme sırasında dikkate almanız gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Birincisi, zamanlama: odunu yakmayı planladığınız tarihten en az altı ay önce kesin. Odun kesmek için en iyi zaman kış mevsiminin sonu ve bahar mevsiminin başlarıdır. Böylelikle en uzun kuruma süresi elde edilir.

İkinci olarak, kütüklerin uçlarını mümkün olduğunca düz ve köşeli kesin. Bunun için STIHL Pro Splitting Balta kullanmanızı öneririz. Odunda dallar varsa, dalların işaret etiği yöne ters yönde kesin. Kütük ne kadar kısa olursa o kadar kolay ayrılır. Kütük üzerinde ince çatlakları belirleyin ve baltayı doğrudan bu çatlakları ayıracak şekilde kullanın. Böylelikle ayırma işlemi daha kolay olacaktır. Budak yerlerinden kesmekten kaçının, budak yerleri ve dallar kütükte damarların yönünü değiştirir ve kesme işlemini zorlaştırır.

Emniyetli Odun Yakma
Odun yakma sırasında duman, su buharı, çeşitli gazlar, hidrokarbon ve katran gibi çeşitli yan ürünler oluşur. Zaman içerisinde bu materyaller şöminede birikerek baca yangını ve karbon monoksit zehirlenmesi gibi riskler oluşturabilir. Şömine bacasını her zaman iyi havalandırın ve temizleyin. Şömine dahil evde bulunan ısınma sistemlerinin yıllık bakım ve denetiminin yapılmasını şiddetle öneriyoruz.

Odun Seçimi

img_1
Odun satın alma

Odun yakmaktan hoşlananlar ancak kesmek için gerekli zaman ve ekipmana sahip olmayanlar için yakacak odunu satın almak uygun bir seçenek olabilir. Ancak doğru zamanda doğru odunu almak için araştırma yapmak gerekir. Odun satıcıları yıl boyunca satış gerçekleştirse de yüksek talep nedeniyle soğuk aylarda daha yüksek fiyat biçme eğilimindedir. Uygun planlama yapın ve odunu bahar ve yaz aylarında satın alın. Odunun “yanmaya hazır” olup olmadığını ve uygun biçimde bekletilip bekletilmediğini sorun. Taze kesilmiş odunun en uygun yanma için yeterli kuruluğa ulaşması için en az 6 ay bekletilmesi gerekmektedir.

img_2
Odun Türleri

Doğru odun türünü seçerek aynı para karşılığında daha yüksek verimlilik elde edebilirsiniz. Çam, köknar, ladin ve kızılçam gibi yumuşak odunlar daha hızlı yanar ve daha sık satın almak gerekir. Meşe, okaliptüs, kayın ve huş gibi sert odunlar daha uzun süre ve daha “temiz” yanarak, daha az katran artığına neden olurlar.
NOT: Ceviz ve karaağaç gibi boğumlu ve düğümlü ağaçları yarmak daha zordur.

Odun Yarma

img_5
Hazırlık Aşaması

Kütükleri yarmadan önce yeterli alana sahip olduğunuzdan emin olun. Baltayı savurmak için yeterli alanın olduğu, insanlardan uzak bir açık bölge seçin. Doğrama kütüğünü düz bir zemine yerleştirin. Doğrama kütüğü yere yakın olmalı ve diz seviyenizi geçmemelidir.

img_7
Savurma Tekniği

Odun kırmak için hazır olduğunuzda, baltanın sapını iki elinizle sıkıca tutun. Tomruğu doğrama kütüğü üzerine sabit duracak şekilde vücudunuzdan en uzak noktaya yerleştirin. Böylelikle tomruğu kaçırmanız durumunda doğrama kütüğüne vurursunuz. Baltayı sallarken iki kolunuzu da düz tutun ve oduna olan uzaklığınıza dikkat edin. Aynı zamanda balta oduna girerken sapın pozisyonuna da dikkat edin – bu aşamada yatay olmalıdır. Elleriniz balta sapının üstünde veya altında kalıyorsa pozisyon değiştirerek yeniden deneyin.

img_9
NOT:
Her zaman olduğu gibi saçılan parçalardan korunmak için koruyucu kıyafet ve gözlük kullanın.
Bir sonraki bölümde odun istifleme ve odun depolama…