Yeni Bir Bahçe Yatağı Nasıl Oluşturulur?

Sıfırdan yeni bir bahçe yatağı oluşturmak, bazıları için göz korkutucu bir görev olabilir, ancak biraz planlama ve doğru araçlarla çok eğlenceli ve faydalı bir proje olabilir.

Aşama 1:
İlk adım, üzerinde çalıştığınız bahçe yatağı ile ilgili değerlendirme yaparak, hangi mevcut çalı ve bitkilerin kalacağını ve hangilerinin kaldırılacağını belirlemektir. Bazı bitkilerin yeri değiştirilebilir,  ancak bazı bitkiler yerinde kalmayı tercih eder. Bu noktada dikkatli olmakta fayda var. Taşımak istediğiniz bitkiler için, keskin bir kürek alın ve bitkinin kök yumağına zarar vermeden, küreği bitkinin ve köklerin altına doğru alın ve bitkiyi topraktan dikkatlice ayırın.

Çoğu bitkinin, taşınmadan önce budanmaya ihtiyacı olacaktır. Bitki yaprakları yaklaşık dörtte bir oranında azaltılmalıdır. Bunu doğru bir şekilde yapmak için bir çit düzeltici veya bir budama makası kullanın ve bitkiye nakledeceğiniz günden bir gün önce iyi bir sulama yaptığınızdan emin olun. Çünkü bu, onu naklederken toprağın ve kök yumağının birbirine tutunmasına yardımcı olacaktır.

Aşama 2:
İkinci adım, çalıştığınız alan için bir plan yapmaktır. Yeni ve mevcut bitkilerinizin nereye gideceğine karar vermelisiniz. Bu, eğer varsa, kaç tane yeni bitkiye ihtiyacınız olduğunu belirlemenize yardımcı olacaktır. Planlamanızı yaparken bitkilerinizin su için rekabet etmesini önlemek amacıyla, aralarında bol miktarda boşluk bıraktığınızdan emin olun. Küçük ağaçlar ve orta büyüklükteki çalılar tarafından sağlanan gölge ve rüzgar korumasının, küçük bitkileri zorlu koşullardan korumaya yardımcı olacağını da unutmayın.

Aşama 3:
Toprak yabani otlardan ve istenmeyen bitkilerden temizlendikten sonra, toprağın artık zenginleştirilmesi ve çapalanması gerekiyor. Bahçenizdeki bitkiler ve ağaçlar, kökleri aracılığıyla nemi ve besinleri emerler. Bu durum toprağı, bitkilerinizin sağlığı için en önemli etkenlerden biri haline getirir. Başlamadan önce toprağınızı kusursuz duruma getirmek için biraz zaman harcamak, yeni ve mevcut bitkilerinizin yeni yerlerini sevmelerine yardımcı olacaktır.

Başlamak için, bitki kölerinin oksijene, besin maddelerine ve suya kolayca erişilebilmesi için toprağınızın havalandırılması ve gevşetilmesi gerekir.

Toprağınız güzel ve gevşek olduğunda, onu güçlendirmek için biraz organik madde ekleyin. Kompost, gübre, solucan gübresi veya poşetlenmiş ürünler, toprağınızın sağlığı için harikalar yaratacaktır.

İnek gübresi, yeni bitkiler için gerçekten etkili bir üründür ve aynı zamanda nötr pH’lı doğal bir üründür. Bu, inek gübresinin çoğu bitki türü için uygun olduğu ve tüm bahçede serbestçe kullanılabileceği anlamına gelir. Tavuk gübresi biraz daha asidiktir ve Açelya, Kafkas Gülü ve Kamelya gibi asidik pH’ı seven bitkiler için uygundur. Aynı zamanda sebzeler ve otlar üzerinde de bir iyileşme yapar. Eldiven, göz koruması ve maske dahil olmak üzere organik ürünleri kullanırken uygun koruyucu ekipmanları kullandığınızdan emin olun.

Gübre, kompostlar ve organik maddeler bahçe yatağına  serpildikten sonra, hepsinin birbirine karıştırılması gerekir. Buradaki amaç, tüm yeni ve eski malzemelerin birbirine karıştırıldığı gevşek, havalandırılmış ve zengin bir toprak karışımı oluşturmaktır. Çapalama makinenizi kullanarak toprağınızı iki ila üç kez, yaklaşık 30 cm derinliğe kadar çapalayın. Çapalama makineniz yoksa, bunu bir kürekle de yapabilirsiniz. Toprağınızı çapalamayı bitirdikten sonra, bir tırmık kullanarak toprağı düzleştirin, böylece bahçe yatağı olmasını istediğiniz bitmiş seviyeye gelir.

Aşama 4:
Artık toprağınız güzel ve gevşek olduğuna göre, bitkilerinizi, orijinal olarak yatakta bulunan ekilmiş çalılar da dahil olmak üzere tasarladığınız düzende yerleştirin. Dikilen bitkinin boyutuna uygun bir çukur kazın ve bitkiyi tüm kökleri toprak altında kalacak şekilde dikin.

 

Aşama 5:
Özellikle havalandırılmış ve zenginleştirilmiş bir bahçede her zaman bir malç tabakası tavsiye edilir. Yabani otlar, taze ve zengin toprağı sever ve bu otların çıkması engellenmelidir. En ucuz  ve en iyi malç, bahçe atıklarınızı bir öğütücüden geçirerek kendi yaptığınız malçtır. Malçı, tüm alanı sulamadan önce, yeni ekilmiş bahçe yatağınızın üzerine kalın bir tabaka halinde yayın.

İPUCU: Boş saksılarınızı yeni bitkilerinizin üzerine kapatın, böylece işlem sırasında malçla kaplanmamış olurlar.